INCENDIUL DE LA CATEDRALA NOTRE DAME, UN 11 SEPTEMBRIE 2001 FRANCEZ

INCENDIUL DE LA CATEDRALA NOTRE DAME, UN 11 SEPTEMBRIE 2001 FRANCEZ

Un ziar turc pro Erdogan a publicat un articol cu titlul Blestemul Turciei s-a adeverit. În articol se face referire la incendiul care a distrus o parte din catedrala Notre Dame, o adevărata tragedie pentru Biserica catolică, pentru Europa, în general.

Autorul articolului susţine că incendiul a fost un blestem adus de poporul turc francezilor, în contextul în care Franța se pregătea să comemoreze genocidul armenian produs de Turcia.

Imediat după această catastrofă, francezii s-au mobilizat și au început să doneze bani pentru reconstrucţia catedralei care este un simbol al creştinismului. Oameni de afaceri, sportivi, dar și francezi de rând au donat sume importante de bani.

Catedrala Notre Dame, istorie

Lucrările au început în anul 1163 și au durat aproape 100 de ani. Catedrală a fost construită în stilul gotic și a fost dedicată Sfintei Fecioare, mama lui Hristos. Pe locul unde a fost ridicată, în Antichitate, romanii au ridicat un templu dedicat lui Jupiter. Tot acolo, a fost construită o bazilică și o biserică, închinate Sfântului Ştefan.

Picturile și vitraliile din catedrala reprezentau scene și personaje biblice. În anul 1790, catedrală a fost vandalizata ca urmare a revoluției franceze. Două dintre cele trei clopote au fost distruse, singurul care a scăpat a fost marele clopot Emanuel.

În secolul al XIX-lea, catedrală a fost restaurata complet. Obiectele din catedrala sunt extrem de preţioase. Relicvariul conține inelul sfintei coroane de spini a Mântuitorului și alte relicve ale Patimilor Domnului, cumpărate de regele Louis, în anul 1238.

Monseniorul Vladimir Ghika și coroana de spini a Mântuitorului

Un spin din coroana Mântuitorului i-a fost oferit monseniorului pe vremea când trăia la Paris. El a purtat spinul în permanenţă, chiar și atunci când a fost la închis în puşcăriile comuniste din România. Se spune că monseniorul făcea minuni cu acest spân, vindeca bolnavii. În prezent, spinul se afla expus la catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti.

Teoria complotului

Imaginile cu incendiul au făcut înconjurul lumii și mulți le-au asemuit cu cele din 11 septembrie 2001, din New York. Parchetul a deschis o anchetă care vizează cele cinci firme de construcții care lucrau în momentul dezastrului. Ancheta va fi de lungă durată și este posibil ca rezultatul să nu fie pe măsura aşteptărilor.

Pe măsura ce zilele au trecut, tot mai mulți francezi se întreabă cum a fost posibil să se producă o astfel de catastrofa la o catedrală care, anual, era vizitată de 14 milioane de turiști, era un fel de emblemă a Franței.

Chiar în momentul producerii dezastrului, în catedrala erau peste 2000 de turiști care au fost evacuaţi în ultimul moment. Consilierul municipal Philippe Karsenty, într-un interviu pe care l-a dat unui post de televiziune francez, a ridicat o problemă cu privire la situația lăcaşurilor de cult din Franța.

El susţine că, în ultimii ani, s-au înmulţit cazurile de vandalizare a bisericilor creștine din întreaga lume și mai ales în Franța. Karsenty a mai spus că nu este convins că incendiul de la Notre Dame a fost cauzat de o eroare umană, mai ales că, ultimele informații arata ca focul s-a declanșat simultan din două locuri.

CATEGORIES
Share This
>