Încălzirea globală, o realitate! Cum va afecta acest scenariu România?

Încălzirea globală, o realitate! Cum va afecta acest scenariu România?

Încălzirea globală și consecințele ei este subiectul unui articol publicat în revista National Geographic, publicat în decembrie 2018. Conform estimării specialiștilor, calota glaciară este formată din 5 milioane de metri cubi de gheață.

Dacă fenomenul de topire s-ar produce simultan, nivelul oceanelor ar crește cu 65 de metri. În aceste condiții, multe orașe ar fi înghițite de ape. Cea mai vulnerabilă calotă glaciară se află în vestul Antarcticii, iar topirea ei va provoca grave inundații în zonele de coastă. Această afirmație aparține specialiștilor americani.

În paleoliticul mijlociu, adică acum 125000 de ani, nivelul mărilor și al oceanelor era cu 9 metri mai ridicat. Fenomenul de topire al ghețarilor a fost cauzat de modificarea axei de rotație a Pământului.

Încălzirea globală la nivel mondial

În ultimii 30 de ani, fenomenul de topire al ghețarilor s-a intensificat, fiind cauzat nu numai de încălzirea globală, ci și de rafalele de vânt, care în Antarctica pot atinge viteza de 700 km/h.

Rafalele de vânt produc așa-numitele valuri Kelvin care împing curenții calzi către calota glaciară.

Rafalele puternice de vânt produc o creștere a temperaturii cu un grad Celsius, fenomen care va duce ca în următorii 5000 de ani, toți ghețarii să se topească. Datele colectate de specialiști arată că în ultimii 10 ani, 18% din suprafața de gheață a Antarcticii s-a topit.

Statisticele relevă că la fiecare doi ani, ghețarii au pierdut o greutate echivalentă cu cea a Everestului, adică 161 de miliarde de tone.

Unul dintre cele mai temute scenarii apocaliptice devine realitate. Într-un comunicat, NASA a anunțat că ghețurile veșnice de la poli au început să se topească și nu mai există cale de întoarcere. Studiul NASA relevă faptul că topirea ghețarilor în următorii ani va duce la creșterea nivelului oceanelor cu 1,5 metri. Pagubele estimate sunt la 1000 de miliarde pe an.

Orașe precum New York, Miami, New Orleans, riscă să fie inundate total.

Cum va afecta acest scenariu România?

incalzire globala

Delta Dunării va dispărea, la fel și bucăți însemnate din litoral, de pildă, partea de nord a stațiunii Mamaia.

Tulcea, Brăila, Galați vor fi insule în mijlocul unor mlaștini. Insula Mare a Brăilei se va transforma într-un lac uriaș.

CATEGORIES
Share This
>