Descopera

În urmă cu 8000 de ani Sahara era o zonă verde, unde au trăit numeroase civilizații misterioase

Un nou studiu, realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Arizona, demonstrează că în urmă cu 8000 de ani, Sahara a fost o zonă cu extrem de multă verdeață în care au locuit extrem de mulți oameni.

Printr-o analiză a sedimentelor marine, specialiștii au reușit să descopere că în trecutul îndepărtat Sahara a fost o zonă verde. Aici au trăit și s-au dezvoltat numeroase civilizații, care au atins diverse grade ale dezvoltării.

Această perioadă verde a Saharei, așa cum a fost denumită de specialiști, s-a întins pe o perioadă extrem de mare de timp. Apoi, ceva s-a petrecut ți totul s-a schimbat, întreaga zonă transformându-se într-un vast deșert.

În prezent, Sahara este cel mai mare deșert de pe Pământ, cu o suprafață de 9.400.000 km². Ea cuprinde o treime din Africa, aproximativ suprafața Statelor Unite ale Americii, sau de 26 ori mai mare decât suprafața Germaniei.

Acest deșert uscat se întinde de la țărmul Oceanului Atlantic până la Marea Roșie alcătuind un trapez cu o lățime în vest de 4.500 – 5.500 km, iar în nord-sud cu latura de 1500 – 2.000 km. Cea mai mare parte a pustiului este stâncoasă (Hamada) cu pietriș (Serir), pustiul de nisip (Erg) ocupând o suprafața mai redusă.

Denumirea Sahara provine din limba arabă – „Sahara” în dialectul Tuareg înseamnă „deșertul de nisip”. O altă ipoteză este aceea că provenința expresiei ar fi „sahraa” sau „es-sah-ra” ce înseamnă sterp, steril.

Romanii au numit ținutul din sudul provinciei Cartagina „Deserta” ca ținut nelocuit, părăsit. În Evul Mediu era numit pur și simplu „Marele Deșert”, iar în secolul al XIX-lea a primit denumirea de azi – „Sahara”. Arabii denumesc Sahara „Bahr bela ma” ce ar însemna „Mare fără apă”.

loading...
To Top