În Iran au fost descoperite primele stick-uri create acum 5 500 de ani

În urmă cu 5500 de ani, atunci când scrisul reprezenta încă un mister pentru oameni, se foloseau bilele de lut pentru stocarea celor mai importante informații.

De-a lungul timpului, arheologii au descoperit peste 50 astfel de bile de lut. Inițial au crezut că sunt simple obiecte decorative și nu le-au oferit o foarte mare importanță. Odată cu trecerea timpului, specialiștii au realizat că aceste bile provin din perioada anterioară descoperirii scrisului și astfel și-au pus diverse întrebări cu privire la bilele din lut.

Cele mai multe astfel de obiecte provin din Mesopotamia și conțin un cod antic incorporat. Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au studiat aceste artefacte și au ajuns la concluzia că este vorba despre cel mai vechi sistem de stocare a datelor.

Bilele de lut descoperite sunt de diverse mărimi. Cea mai mică este de dimensiunea unei mingii de golf, iar cea mai mare nu depășește o minge de tenis. Ele au o vechime de peste 5500 de ani și au fost descoperite în diverse zone ale teritoriului iranian, undeva prin anii ’60.

„Stick-urile” antice au fost supuse numeroaselor teste, printre care și scanarea de înaltă rezoluție 3D. Această tehnică le-a permis specialiștilor să redea modelul pe calculator și să înțeleagă mai bine conținutul grafic al obiectelor. Fiecare bilă este dotată cu elemente specifice, în funcție de întrebuințarea sa. Sigiliul din mijloc îl reprezintă pe vânzător, iar cele din părțile polare pe cumpărător. De asemenea, este sculptată și marfa tranzacționată, în cazul bilei din fotografia alăturată mai multe capre și oi.

Loading...

Se presupune că aceste obiecte antice erau folosite fie precum un contract între vânzător și cumpărător sau chiar precum niște registre de contabilitate. Se mai crede că semnele bizare și liniile reprezentate pe fiecare bilă pot semnifica numere și chiar unități metrice.

bile lut iran

Este posibil ca în acest fel, oamenii preistorici să comunice între ei prin aceste semne adunate sunt forma unui cod răspândit la nivel social. Dacă această teorie este una veridică atunci perspectiva generală asupra nivelului inteligenței regăsite în acele vremuri se modifică dramatic.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și