Take a fresh look at your lifestyle.

In curand vom purta haine care absorb poluarea

Lupta împotriva poluării se dezvoltă în mai toate ramurile economice şi sociale. Un chimist şi un designer, ambii din Marea Britanie, au decis să ofere o mână de ajutor omenirii şi să creeze hainele care absorb poluarea. Pentru a face posibilă această ingenioasă idee, Tony Ryan şi Helen Storey, cercetători în cadrul Universităţii din Sheffield, au reuşit să dezvolte un aditiv, pe care l-au numit CatClo.

Această substanţă se introduce în maşina de spălat şi astfel intră în compoziţia hainelor. CatClo este alcătuită din nanoparticule de dioxid de titan, care odată intrate în contact cu particulele de dioxid de azot din aer le absorb instantaneu.

Acesta este efectul luminii Soarelui asupra nanoparticulelor de dioxid de titan. Dezvoltarea aditivului este doar pas înainte pe care îl facem în domeniul materialelor fotocatalitice, materiale care în prezenţa luminii au diverse reacţii chimice. Prin CatClo, încercăm să transformăm hainele în purificatori ai aerului.„, susţine Ryan.

Oxidul de azot este în principal produs de parcul auto. Oraşele mari sunt afectate de acest gen de poluare şi odată implementat aditivul în hainele locuitorilor unui oraş poluat, în numai câteva luni aerul poate deveni curat.

Un studiu arată că peste 95% dintre oraşele lumii sunt poluate, dar CatClo poate schimba situaţia considerabil. Astfel, o bluză în care au fost impregnat aditivul CatClo poate absorbi din atmosferă 5 grame de dioxid de carbon pe parcursul unei zile. Dacă inmulţim cu numărul de locuitori dintr-un oraş, obţinem cantitatea de poluare pe care o înlăturăm în fiecare zi.

Loading...
loading...

Comentariile sunt închise.