În această seară, ploaia de meteori Orionide va lumina cerul

În această seară, ploaia de meteori Orionide va lumina cerul

Orionide 2016. În noaptea de 21 spre 22 octombrie vor putea fi observate stele căzătoare, o ploaie de meteori ce poartă numele de Orionide.

Între 2 octombrie și 7 noiembrie Terra trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei Halley. Numărul de meteori pe oră crește, maximul fiind atins cândva între 20 și 22 octombrie. Stelele căzătoare par a veni din constelația Orion, de aici venind și numele curentului: Orionide, potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Putem vedea în medie 25 de stele căzătoare pe oră dar pot fi numai 10 sau chiar 60. Depinde de traiectoria planetei noastre și de bogăția norului de particule. Puteți observa Orionide 2017 după miezul nopții până la răsăritul Soarelui interval în care constelația Orion se află deasupra orizontului. Dacă stați cu ochii pe cer trei ore veți vedea mai multe, mai ales dacă vom avea o activitate crescută.

Acest curent de meteori este cunoscut pentru meteorii foarte strălucitori (bolizi) pe care uneori îi produce, un motiv în plus pentru a-l observa.

Loading...

Atunci când cometa Halley trece prin sistemul solar se încinge la bază. Diferenţa de temperatură dintre zonele reci ale spaţiului şi părţile cometei care sunt încălzite de lumina solară din departare este atât de extremă încât părţi din miezul său îngheţat sunt sublimate, ceea ce înseamnă că gheaţa se transformă în gaz. Suflul gazos propulsează segmente solide în spaţiu, dintre care unele se îndreaptă şi către Pământ.

Cum observi Orionide 2017

Orionidele

Dacă doriți să observații meteorii cu ochii voștri trebuie să ieșiți în afara orașului și să priviți cerul minim o oră. Se recomandă să priviți la zeni (deasupra capului). Stelele căzătoare dintr-un curent ar trebui să aibă o origine comună. Mai multe în ghidul nostru.

Libertatea

CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)