Mistere

Stiinta

In 15 februarie 2013, un asteroid va trece la o distanta foarte mica de Pamant

2views

Ziua de 15 februarie 2013 este una importantă în calendarul evenimentelor astronomice, pentru că un asteroid, botezat de oamenii de știință DA14, va trece la o distanță foarte mică de Pământ. Diametrul corpului ceresc este de aproximativ 50 metri și are o greutate de peste 100.000 de tone. Distanța la care va trece asteroidul de Terra este de 30 de mii de kilometri de sateliții geostaționari. La prima vedere această distanță pare destul de pare, dar cercetătorii avertizează că DA14 este primul asteroid care se aventurează atât de aproape de planeta noastră.

Bineînţeles că șansele de coliziune sunt foarte mici sau chiar nule, însă asteroidul poţi fi văzut cu ochiul liber dacă condițiile meteorologice o vor permite. Un alt aspect demn de luat în considerare este faptul că în trecut corpurile cerești nu au zburat atât de aproape de Terra, dar se pare că lucrurile tind să se schimbe, din motive necunoscute încă.

Pericolul intervine atunci când un asteroid zboară la o distanță de câteva sute de kilometri de planeta noastră. Atunci șansele sunt extrem de mari ca o coliziune să aibă loc. Astfel, DA14 nu este considerat un pericol, dar oamenii de știință au în vizor un alt asteroid, mult mai mare, care în 2029 va trece la o distanță foarte mică de Pământ, iar peste alți 7 ani la doar câteva mii de kilometri. Atunci va exista posibilitatea existenței unei coliziuni dramatice care poate pune în pericol viața de pe Terra.

asteroid

Asteroizii fac parte dintr-un grup sau altul de corpuri cereşti. Da14 este acum membru al grupului Apollo. „Întâlnirea! Cu planeta noastră poate schimba orbita asteroidului. El poate trece în altă categorie de planete mici – grupul Aton. Acest posibil scenariu este comentat de astronomul rus Leonid Elenin.

loading...