Mistere

Implantul lui Usermontu: Egiptenii antici cunoșteau secretele ortopediei moderne

În august 1995, dr. Wilfred Griggs a condus o echipă de oameni de știință, din cadrul Universității Brigham Young, pentru analizarea unor mumii egiptene. Pe parcursul cercetării s-a descoperit că una dintre mumii are un implant metalic la genunchiul stâng.

Corpul mumificat a aparținut lui Usermontu, unul dintre apropiații lui Tutankhamon. Acest fapt indică importanța personajului din vremea respectivă, cât și faptul că cele mai bune metode de conservare au fost folosite de vechii egipteni.

Inițial, cercetătorii au crezut că cineva a încercat să repare piciorul mumiei și s-a folosit de un șurub metalic folosit în timpurile moderne. Specialiștii au fost contrariați de această descoperire și și-au continuat cercetarea. Dr. Griggs, din dorința de a elucida misterul a folosit un burghiul performant pentru a introduce o sondă cu care puteau să culeagă mai multe informații. Procedura a fost efectuată cu o precizie incredibilă și rezultatele pe măsură.

Cu ajutorul sondei s-a descoperit un tip de rășină care avea rolul de a cimenta implantul din genunchi. Atunci, specialiștii au realizat metalul din genunchiul mumiei lui Usermontu este mult mai vechi decât anticipaseră și se aflau în fața unei descoperiri impresionante. Oare civilizația egipteană cunoștea secretele implanturilor?

Probe din bucata de metal au fost prelevate și analizate. Rezultatele au demonstrat că fierul deține o compoziție pură și are câteva mii de ani vechime. Acest fapt este unul uluitor pentru că anticii dețineau tehnologii impresionante de care noi nici nu bănuim.

Deși pare incredibil, implantul metalic din genunchiul mumiei seamănă izbitor de mult cu implanturile folosite în ziua de astăzi. Acesta are rolul de a oferi osului stabilitatea necesară și astfel mersul nu mai este o problemă. Aparent, anticii știau cum să folosească aceste șuruburi și să le implanteze în genunchi„, susține dr Griggs.

usermontu 443x300 - Implantul lui Usermontu: Egiptenii antici cunoșteau secretele ortopediei moderne

Genunchiul este una dintre cele mai complexe articulații ale corpului uman. Implantul trebuie efectuat în așa fel încât să susțină piciorul care este permanent supus șocurilor mersului. Un eșec al implantului ar însemna că persoana în cauză nu ar mai putea să meargă niciodată. În aceste condiții este uimitor că anticii din Egipt dețineau tehnologia necesară pentru realizarea unor operații atât de complexe.

 

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top