ÎMPĂRATUL PUYI și misterul orașului pierdut

Orașul pierdut sau palatul imperial este o construcție superbă din Pekin. El a fost construit sub dinastia Ming, între 1407 și 1420. Palatul se întinde pe o suprafață de 720000 de metri pătrați, iar la construirea lui au lucrat peste un milion de muncitori.

Palatul a fost locuit de împăratul Chinei, până în anul 1912, atunci când acesta a fost obligat să abdice. Din anul 1420, până în anul 1912, 24 de împărați au locuit palatul. În data de 1 ianuarie 1912, ultimul împărat din dinastia Qing abdică.

La vârsta de trei ani, el a devenit împărat al Chinei. Împăratul Guangxu, tatăl său, decedase în noiembrie 1907. A murit otrăvit cu arsenic.

Copilul Puyi devine împărat, dar la vârsta de trei ani este obligat să abdice. Urmează o viață de coșmar pentru micul împărat. Nu are nici un fel de putere sau libertate. Este sortit să trăiască în interiorul palatului, o colivie din aur.

Micul împărat are privilegiul de a întâlni în anul 1919 pe Reginald Johnston, un britanic cu o cultură vastă și care era îndrăgostit de China. El se va ocupa de educația micului împărat. Johnson îl va numi Henry.

În anul 1924, împăratul este obligat de comuniștii chinezi să părăsească palatul. Marea Britanie îi refuză cererea de azil politic. Japonia este țara care îl primește și îl recunoaște ca împărat.

loading...

În august 1945, el este obligat să părăsească Japonia și revine în China, unde este așteptat de ofițeri sovietici care îl vor deporta în Siberia. După patru ani, în anul 1949, este extrădat în China.

Următorii zece ani, împăratul este reeducat de chinezi. Aceștia nu îi puteau ierta pactul pe care îl făcuse cu Japonia. În anul 1959, Mao Zedung îi oferă grațierea.

MPĂRATUL PUYI - ÎMPĂRATUL PUYI și misterul orașului pierdut

Pentru împărat începe o viață simplă. Se căsătorește cu o infirmieră și va lucra ca grădinar la o grădină botanică. Moare în anul 1967, după ce a scris o care bibliografică.

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Comentariile sunt închise.