IISUS ȘI ŞCOALA ESENIANĂ: Simbolul peștelui și drumul spre iluminare

Simbolul peștelui este o temă care transpare în toate Evangheliile. Chiar și Iisus a fost reprezentat sub formă de pește. Se spune că la momentul în care s-a născut, pământul intra în casa astrologică a Peștilor. S-a născut o nouă eră, iar Iisus a fost simbolul ei.

Se spune că Iisus a petrecut câțiva ani în cadrul Frăției eseniene. Manuscrisele găsite la marea Moartă, într-o grotă din Qumran, în anul 1947, au permis să cunoaștem modul de viață al esenienilor. Manuscrisele au fost ascunse de romani în timpul revoltei iudeilor în jurul anului 70.

Au fost descoperite 500 de manuscrise ebraice și aramaice care includ texte din Vechiul Testament, printre care și o copie a Cărţii lui Isaia.
Esenienii erau o ramură palestiniană a unei secte egiptene numită Therapeutae, de aici provine cuvântul terapeut.

Esenienii aveau cunoștințe profunde ale remediilor, inclusiv asupra celor halucinogene. Ei cunoșteau proprietățile ciupercilor sacre sau ale plantelor sfinte. Aveau ritualuri speciale de pregătire și folosire a ciupercilor. Ele erau culese înainte de răsăritul soarelui.

Esenienii erau adepți ai lui Pitagora și erau obligați să jure că nu vor dezvălui secretele pe care le dețin. Esenienii practicau ritualuri asemănătoare cu cel al botezului creștin și marcau semnul crucii pe frunte. Acesta era semnul iluminării.

Loading...

Esenienii priveau cu dezgust funcțiile naturale corporale, inclusiv sexul. Două manuscrise, unul în ebraică și celălalt în aramaică conțin ceea ce am putea numi horoscoape, în care se spune că mișcarea planetelor influențează caracterul și destinul oamenilor.

Scriitorul Philo care a trăit în perioada atribuită vieții lui Iisus, afirmă în lucrarea sa, Tratat despre viața contemplativă, că în momentul în care se rugau, esenienii se întorceau către soare, dar și faptul că aceștia studiau scripturile sacre pentru a le descoperi semnificațiile, codurile, ascunse.

Despre Moise și Samson se spune că au fost și ei membrii acestei frății, la fel ca și Iisus, Ioan Botezătorul și Sfântul Pavel. Esenienii purtau robe albe si practicau băi rituale pentru spălarea păcatelor, ritual preluat la botezul creștin. În timpul slujbelor mâncau pâine și beau vin.

Iisus a petrecut câțiva ani în această comunitate care trăia în armonie cu legile naturii, toți membrii erau egali, la fel de bogați sau săraci,
Pentru a accede la cea mai înaltă treaptă a spiritualității, copii erau preluați de mici în adevărate școli unde până la vârsta maturității treceau prin mai multe etape de pregătire.

iisus

Putem face o comparație cu buddhiştii cărora le sunt necesari 20 pentru a deveni adevărați maeștri ai spiritualității. Pentru esenieni studiul Genezei era o temă care trebuia foarte bine aprofundată. Crezul esenienilor era puritatea în fața lui Dumnezeu. În anul 70 e.n., comunitatea eseniană a dispărut brusc, luând cu ea multe dintre secretele umanității.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...