Mistere

Spiritualitate

IISUS, OM, PROFET SAU DUMNEZEU?

10views

Fiecare dintre noi știm cine a fost Iisus și ce a făcut el. Iisus nu a scris cărți, nu a condus lupte, nu a avut bogății și totuși a avut o influență extraordinară asupra oamenilor prin vorba sa și prin faptele sale. Polemica rămâne și astăzi, e un subiect fierbinte când specialiștii în teologie spun, pe de o parte că Iisus a făcut să-și epateze propria persoană și alți specialiști care afirmă că de fapt el a reușit să-i elimine și pe cei care se opuneau , dar și pe cei care i-au fost fideli.

Iisus devenise un real pericol pentru romani dar și pentru ierarhia evreiască. În numai trei ani, Iisus a reușit să schimbe lumea pentru 20 de secole. Mulți șefi care i-au urmat, au încercat să schimbe ceea ce el a propovăduit, dar în zadar. Iisus a fost numai un mare om, sau a fost cu totul altceva? Joseph Klausner spunea că Iisus este universalitatea recunoscută, el reprezentând eticul în stare pură și sublimă, care fac să pălească moralitatea și credința noastră.

Sunt istorici care au observat diferențe majore între Iisus și alți creatori de religii. Întrebarea este a fost Iisus pământean? La întrebarea cine sunt eu, Buddha a răspuns că este un simplu muritor, în timp ce Iisus a spus că este divin. Scriitorul John Piper afirmă că Iisus a încercat să-și aroge o parte din puterea divină a lui Dumnezeu. Iisus spunea apropiaților că dacă l-au văzut pe el, au văzut puterea divină.
Ce însemnătate are această frază?

A fost Iisus un profet cum au fost Moise sau Daniel? Cu siguranță nu, spun specialiștii. Cu toate acestea, Iisus nu a spus niciodată răspicat că el este om, profet sau este Dumnezeu. Când Filip l-a rugat pe Iisus să-l arate pe Dumnezeu, acesta a răspuns că el este Dumnezeu. El este cel care reînvie, el dăruiește viața dar și moartea. Nimeni nu va ajunge la Dumnezeu, înainte să treacă pe la mine, spunea Iisus.

Sunt istorici care consideră că Iisus este un mit. În lumea evreilor, într-o zi apare Iisus care spune că este parte din Dumnezeu. Ideile sale sunt radicale pentru oamenii de rând. Întrebarea pe care și-au pus-o mulți specialiști a fost cea legată de faptul că și noi oamenii suntem parte din Dumnezeu, înseamnă că suntem egalii lui Iisus? Suntem egali cu Iisus? Cum a putut Iisus să fie și om și divinitate? S-a jertfit pentru a ne mântui pe noi oamenii, de greșelile noastre, un simplu om? În Evanghelia după Ioan aflăm că evreii au aruncat cu pietre în Iisus, nu pentru că era un învățat cu idei radicale, ci pentru simplul fapt că Iisus din simplu om a vrut să se facă Dumnezeu.

Loading...

C.S.Lewis a fost un mare scriitor și cercetător care a făcut multe studii cu privire la Dumnezeu și Iisus, la religia creștină și la noi oamenii de rând. El susținea că oamenii s-au născut ca să-l venereze pe Dumnezeu și să-l asculte. Lewis vorbește despre o anumită ipocrizie pe care lumea creștină a impus-o. Suntem mai buni creștini dacă am mâncat, le-am dat copiilor să mănânce, ne-am iubit soția, ne face rugăciunea și ne culcăm, sau suntem mai puțin buni creștini dacă ascultăm muzică de Bach?

iisus

E o dezbatere între cei care văd credința în anumite canoane și cei care consideră credința și dincolo de ele. Această temă este asemănătoare cu cea legată de a merge în biserică pentru a te ruga sau poți să faci acest lucru oriunde? Lewis a considerat că pentru noi, oamenii este foarte important să aflăm identitatea lui Iisus. Dacă Iisus nu ar fi Dumnezeu, cum ar putea moartea lui să ne mântuie pe noi, muritorii?
Probabil că ideea transmisă de Lewis că ne-am născut ca să să-l venerăm și să-l ascultăm pe Iisus, fără a ne mai pune întrebări cine a fost cu adevărat?

loading...