Descopera

IISUS, moarte prin infarct

Dintre toate drumurile pe care le-a parcurs Iisus în viața lui, unul poate fi urmărit cu exactitate, ultimul său drum prin Palestina, drumul de la Capernaum la Ierusalim. Trei zile dura acest drum cu piciorul.

Iisus ar fi ales drumul prin Samaria dar, cunoscând dușmănia samaritenilor față de evrei, nu a fost sigur că vor permite micului grup să treacă. Spre a le afla intențiile, i-a trimis înainte pe ucenicii Iacov și Ioan. Și într-adevăr, samaritenii nu voiau să elibereze drumul.

Iisus și ucenicii săi au trecut prin hotarele Iudeii, de cealaltă parte a Iordanului. Odată cu arestarea începe și imensa tragedie. Iisus i-a strâns pe ucenici în jurul său, pe Muntele Măslinilor. Acolo a venit și Iuda, însoțit de o mulțime înarmată cu săbii și ciomege. Aceștia l-au prins și l-au legat pe Iisus.

După arestare, Iisus a fost predat Consiliului Suprem, instanța supremă a iudeilor. Consiliul l-a condamnat pe Iisus la moarte.
Ce motive a avut consiliul pentru a lua o astfel de decizie? Așteptarea vechilor profeți evrei legată de un viitor rege mesianic, scrie profesorul Martin Noth, se transformase, în răstimpurile lungi de dominație străină, în speranța apariției unui eliberator politic.
Pe măsură ce crescuse indignarea provocată de conducerea romană, se întărise și imaginea unui învingător mesianic care se va ridica împotriva detestatei puteri străine.

Evaluat după această imagine, Iisus din Nazaret nu putea fi așteptatul Mesia. Dacă Iisus din Nazaret nu era Mesia, Hristosul, atunci trebuia să fie un corupător și un șarlatan. Iar dacă era un corupător și un șarlatan periculos, atunci, pentru siguranța și liniștea comunității, trebuia îndepărtat.

Faptul că, atunci când a fost anchetat, Iisus s-a declarat Mesia, a fost suficient pentru a-L condamna la moarte pentru blasfemie notorie. Conform legilor în vigoare, sentința trebuia confirmată de procuratorul roman, Pilat din Pont. Pilat l-a condamnat la moarte și la îndemnul mulțimii care cerea acest lucru.

loading...

Cine este Iisus?

Vândut de către Iuda, condamnat de propriul popor și executat de către romani. Referitor la execuția lui Iisus, Biblia precizează că i-au dat să bea vin amestecat cu smirnă, pentru a i se zăpăci simțurile. Mulțimea urla să fie omorât prin crucificare.
Trupul a fost dezgolit și bătut până când carnea atârna în zdrențe însângerate. Soldații romani l-au îmbrăcat în purpură și i-au pus pe cap o cunună de spini.

În ce fel a murit Iisus?

Cercetările științifice efectuate la Koln, de către medicul Hermann Modder au dat următorul răspuns.
În cazul unui om atârnat de ambele mâini, sângele se adună în partea inferioară a corpului. Deja după 10 minute tensiunea arterială scade la jumătate, iar pulsul își dublează valoarea. Inima primește prea puțin sânge. Urmarea este leșinul. Se ajunge la un colaps ortostatic.

Moartea pe cruce este, așadar, o moarte prin infarct. Există dovezi verificate că au existat crucificați care au murit după două zile. Pe bârna perpendiculară se monta o sprijinitoare. Dacă cel crucificat se sprijinea temporar de aceasta, sângele urca din nou în partea superioară a corpului, prelungind agonia.

Dacă se dorea să se pună capăt chinului, i se zdrobeau picioarele cu un ciomag, pentru a nu se mai putea sprijini.
Infarctul se producea imediat.

În vara lui 1968, în timpul unor lucrări de construcții pe colina Givat Hamivtar, au fost descoperite morminte din perioada guvernării lui Irod cel Mare. Cei înmormântați aici au fost contemporani cu Iisus. Unul dintre morți se numea Jojanan Ben, iar arheologii au fost îngroziți că labele picioarelor erau separate de scheletul zdrobit al piciorului și stăteau una peste cealaltă, unite printr-un cui ruginit, care fusese bătut pe ambele articulații. Antebrațele purtau semne că fuseseră bătute în cuie. Probabil că aceasta era forma obișnuită la acest tip de execuție, deoarece palmele nu ar fi susținut greutatea corpului.

iisus3 - IISUS, moarte prin infarct

Giulgiul de la Torino, prin urmele pe care le are, susține teoria că Iisus a murit crucificat, aidoma lui Jojanan Ben. Conform tradiției evanghelice, Iisus a fost culcat într-o cameră mortuară mare. Iosif a luat trupul, l-a înfășurat în giulgiu curat de în și l-a pus în mormânt, pe care-l săpase în stâncă, prăvălind o stâncă la intrare. În trecut s-a strecurat o întrebare, cum este posibil să nu existe relatări ale vremii, referitoare la aceste întâmplări, în afară de Noul Testament.

Pentru o clipă apariția sa a tulburat spiritele în Ierusalim, apoi acest episod a devenit parte a trecutului și s-au ocupat de chestiuni care păreau mai importante. Cu toate acestea, aici se luase o ultimă și definitivă decizie în istoria Israelului. Abia când cei care l-au urmat au început să fie vizibili în lume ca un fenomen istoric, abia atunci a început să fie amintit numele lui.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top