Spiritualitate

Iisus – figura alegorica

[dropcap]A[/dropcap]existat sau nu a existat Iisus? De ce trebuia obligatoriu sa existe si de ce Iisus nu poate fi o figura alegorica, iar Evanghelia o alegorie? Daca exista erau zeci de dovezi istorice incontestabile si nu trebuia sa se caute disperant cateva! Cei care au trait au lasat urme de netagaduit! Intr-un articol anterior afirmam „Daca Hristos ar fi existat isi scria singur invataturile si nu era nevoie sa fie un adevar revelat. Orice invatat isi scrie singur invataturile, intr-un mod mai stangaci sau mai cursiv, aceasta actiune fiind o necesitate pentru a se numi invatat…”

Ne intoarcem in urma cu 2000 de ani si facem o analiza istorica a respectivelor vremuri: omenirea se zbatea intre cotropiri si incercari disperante de supravietuire. Stiinta tocmai isi formase o baza prin momentul antic grec, dar numai cativa cunosteau invataturile, majoritatea fiind analfabeti! Omul simplu avea nevoie de o credinta ce sa-l ajute sa faca fata vietii grele, in nici un caz de adevar. Ce sa faca el cu adevarul in zilele cand nu avea cu ce sa se hraneasca, ce sa faca el cu adevarul cand erau macelariti de cotropitori? Chiar daca i se spunea adevarul, era prea crud la minte sa-l inteleaga. In urma cu 2000 de ani un om simplu nu intelegea ce inseamna o figura alegorica, iar cuvinte ca Entitate Divina Abstracta erau imposibil si de retinut! Pentru un om obisnuit pamantul era plat, la marginile lui se gasea lumea zeilor, deci ce adevar putea primi acesta?

Au trecut sute de ani de atunci, pamantul din plat a devenit rotund, oamenii au calatorit in spatiul interplanetar, au vizitat planeta vecina, au inventat tehnologie inimaginabila pentru unii oameni in urma cu doar o suta de ani, filozofia are zeci de concepte sofisticate, in urma cu 2000 de ani nu numai ca nu exista capacitate de intelegere, nu existau nici macar conceptele. Atunci s-a spus ce s-a spus si s-a inteles cu mintea de atunci! Deci nu este vorba nici de minciuna, nici de adevar, ci de incapacitate de intelegere!

Este ca in situatia unui copil de 5 ani ce isi intreaba mama cum se fac copii. Este mintit cand i se spune de exemplu ca vine barza? Nu este mintit, este vorba de altceva! Astfel este situatia religiilor! Daca respectivul copil creste, ajunge profesor universitar si sustine ca vine barza, toti il considera un retardat, aceasta este si situatia omenirii! Are nevoie sa se elibereze de credinte ce o incorseteaza intr-un proces de retardare si sa se alinieze cu adevarul existential!
Mereu se spune ca Dumnezeu conduce ” Imparatia Cerurilor ” si intelesul a ramas de nepatruns pentru prezent, poate a fost mai clar pentru cei din urma cu 2000 de ani, Cerul reprezenta atunci tot ce era deasupra capului, acum spunem Kosmos, deci adaptat omului ce a progresat in cunoasterea aprofundata, afirmatia se transforma in Dumnezeu coordoneaza Kosmosul.

Lumea in care traim este monas, adica unitate a doua Entitati: Entitate Materie ce este usor de identificat si Entitate Divina ce nu mai este atat de simplu de identificat! Aceasta unitate a dualitatii este pentru prima data exprimata in doctrina filozofica a lui Aristotel Stagiritul, astfel lumea in care traim, enunta el, este alcatuita din Forma- coordonatoare, configurativa si Materie-substratul, iar tot ce vedem este substanta, adica materie prelucrata.
Nu exista numai un Dumnezeu Absolut, exista si un Dumnezeu Diriguitor al oamenilor, acesta este de aceeasi natura cu Dumnezeu Absolut, adica este Entitate Divina Abstracta, dar nu mai are caracteristica de Absolut. Dumnezeu-Diriguitor nu este unul, sunt doi: Izvoratorul Binelui, Iisus poate fi numit de crestini sau Dumnezeu-Inger si Izvoratorul Raului, Satan in nume crestin sau Dumnezeu-Demon. Guvernarea antagonica nu se face oricum, ci are la baza o Lege Existentiala, in cazul omului actual Legea a fost Pentalex-ul, adica Satan si Iisus au atat de multa putere, cat le permite Legea Existentiala. Pentalex-ul este o Lege aspra, dura pentru om, ea da multa putere lui Satan, drept dovada este istoria atrocitara.

Iisus %E2%80%93 figura alegorica 360x250 -   Iisus – figura alegoricaA existat in urma cu 2000 de ani Iisus? Ca om – nu, deoarece este cu mult peste conditia de om, dar exista de cand s-a nascut omul pe aceasta planeta ca Dumnezeu-Diriguitor! Evanghelia este o alegorie, reprezinta balanta Binelui si Raului in aceasta lume. Evanghelia indica o putere mare a Raului, caci abia iesit la predicare este rastignit! Adica Binele nu poate inflori mult timp fiind atrocitar distrus de Rau, insa nu pentru totdeauna ci INVIE! Evanghelia ne spune ca oricat este de puternic Raul – niciodata Binele nu moare! De fapt Evanghelia are trei intelesuri alegorice, un sens societal, un sens individual si un sens deterministic. Alegoria in sens societal se refera tocmai la ce au dovedit istoricii, o societate se naste, infloreste si decade, iar daca renaste nu mai este la fel, ci altfel, sensul individual se refera la Binele individual, adica dupa zile frumoase, vin zile amare si atunci singur esti rastignit de cei care inainte te aclamau, sensul deterministic face referire la faptul ca a fost sursa de inspiratie pentru sensul ascuns al istoriei.

loading...

Nu a existat Exodul lui Moise, este o povestire nedovedita istoric, totusi aceasta povestire a stat la baza formarii statului american. Daca se ia istoria SUA si se compara cu Povestirea Exodului, se constata multe asemanari. Cei sclavi, primesc pamantul fagaduintei prin despicarea marii ( despicarea fiind la figurat, adica prin calatoria peste mare ) si la inceput au fost sub Coroana Engleza, multi din cei tutelari disparand inghititi de ape… Moise da poporului ales Tablele Legii, Constitutia SUA prezinta caracteristici deosebite si ca vechime si ca model… Istoria omenirii de 2000 de ani s-a desfasurat dupa un ritm asemanator Evangheliei. Sute de ani omul a existat fara realizari remarcabile ( un fel de asemanare cu copilul Iisus ce doar a trait ) si relativ recent a cunoscut o mare inflorire. Perioada de inflorire culturala a debutat cu un moment remarcabil in astronomie, in Evanghelie se mentioneaza ca Iisus s-a remarcat prima data vorbind cu invatatii de mersul astrilor ( referire la episodul de la 12 ani ). La varsta de 30 ani a iesit la predicare, astfel omenirea a avut 300 de ani remarcabili, infloritori prin realizarile tehnico-stiintifice-culturale. La final este rastignirea si invierea, din nefericire din mii de pagini scrise, la testul adevarului raman putine, simbolic se poate vorbi de o rastignire, iar cele ce raman sunt prelucrate si o noua civilizatie va inflori pe aceasta planeta !

In dorinta disperanta de a se dovedi conditia de om a lui Iisus, religia crestina este mediocra, fiind o alta varianta de religie de tip zeu. Dumnezeu nu a fost, nu este si nu va fi om deoarece este cu mult peste conditia de om, fiind altceva. Iisus nu a fost, nu este si nu va fi om deoarece este cu mult peste conditia de om,fiind altceva. Dumnezeu este numai Entitate Divina Abstracta, omul este o monada, adica unitate a doua entitati: entitate materie prin corp, iar prin suflet apartine de entitatea divina. Deci Dumnezeu inseamna Entitate Divina Abstracta, sufletul apartine de Entitatea Divina, fara insusirea de abstract.

Chiar sustinerea ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu ridica mari probleme asupra conditiei de om, Dumnezeu nu este om, deci Fiul este ca Tatal, nu exista motivatie de a fi om. Dumnezeu Diriguitor nu este Fiu pentru Dumnezeu Absolut, totusi metaforic se poate introduce o asemenea relationare. Nu este corect sa se foloseasca cuvinte de Tata si Fiu, sunt cuvinte specifice vietii omului. In urma cu 2000 de ani omul a primit adevarul , nu direct ci alegoric!

Articol semnat: Evi  Eshara

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top