ICONOCLAȘTI VERSUS ICONODULI

ICONOCLAȘTI VERSUS ICONODULI

În anul 726, lumea creştină a fost zguduită de un atac violent al împăratului Leon al III-lea. Sub presiunea califilor arabi, împăratul a ordonat distrugerea unor mozaicuri bizantine care reprezentau scene biblice și figuri de sfinţi. În religia islamică este interzisă reproducerea imaginii divinităţilor.

Califii acuzau lumea creştină ca se închina la idoli, ceea ce ar fi contrazis învăţăturile din Evanghelie. Ei mai invocau porunca lui Dumnezeu către Moise în care îi spunea să nu-ți faci chip cioplit.

De-a lungul istoriei, au existat contestatari ai icoanelor care au fost numiţi iconoclaşti. Ei susţineau că nimeni nu l-a văzut pe Dumnezeu, așa cum a scris și evanghelistul Ioan.

Pe de altă parte, iubitorii icoanelor, denumiţi iconoduli, argumentau că interpretarea textului biblic este eronată. Dumnezeu putea fi reprezentat artistic, deoarece s-a întrupat și a coborât printre oameni.

Tensiunile au fost așa de mari încât în anul 787 a fost convocat un Sinod ecumenic pe tema icoanelor. S-au strâns peste 300 de episcopi care au sancţionat ingerinţele iconoclaştilor.

În textul adoptat de Sinod se spunea, în biserici, alături de cruci să se pună sfintele icoane. Cu toate acestea, scandalul dintre cele două părți a continuat până în anul 843, atunci când împărăteasa Teodora a convocat un alt Sinod. Atunci a fost acceptată venerarea icoanelor printr-o procesiune care s-a ținut în catedrala Sfânta Sofia.

Începând cu secolul al IX-lea, Biserica răsăriteană a acordat un rol important icoanelor. Altarul a fost despărțit de restul bisericii printr-un paravan numit iconostas, acoperit în întregime din icoane.

În Noul Testament, apostolii nu fac o descriere a Mântuitorului. Nu știm ce culoare aveau ochii sau părul. Cu toate acestea, pentru Biserica Ortodoxă, icoanele au o importanţă deosebită. Icoană este o imagine sacră și este mărturia ca Dumnezeu s-a făcut om. Icoanele au o valoare educativ-morala.

rp_icoana-ozn.jpg

În România, în fiecare judeţ există câteva icoane făcătoare de minuni. Dintre acestea, 22 sunt cele mai puternice. Printre acestea se număra icoana de la Mânăstirea Namaiesti, Argeş, despre care se spune că a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca. A fost înrămata în argint în anul 1798 și se spune că are puteri miraculoase, vindeca cele mai grave boli.

CATEGORIES
Share This