Take a fresh look at your lifestyle.

Hurrem, cum a ajuns o femeie să conducă Imperiul Otoman

Imperiul Otoman a fost dominat și condus de bărbați. Există o excepție, Roxelana, o ucraineană care a fost capturată de tătari și dusă la Istanbul, unde a ajuns în haremul sultanului.

Haremul era format din peste 300 de sclave, multe dintre ele fiind de origine creștină. Patru dintre acestea aveau un statut principal, iar una avea dreptul de a oferi urmași legitimi sultanului.
Orașul din care provenea Roxelana se numea Rohatyn, în vestul Ucrainei. La scurtă vreme, ea își începe ascensiunea în harem și capătă numele de Hurrem.

Între ea și consoarta sultanului, Mahidevran, se produce un adevărat război. Pentru că un incendiu distruge clădirea haremului, acesta este mutat la Topkapî, mai aproape de sultan.

Hurrem va profita de toată influența pe care o avea și o exilează pe Mahidevran împreună cu fiul său, Mustafa. La scurt timp, îl înlătură și pe marele vizir, Ibrahim, cu toate că era un prieten apropiat sultanului. Roxelana devine concubina principală din harem.

Din ordinul ei este ridicată o moschee în anul 1549, dar și școli și spitale. Până la Suleyman, niciun sultan nu fusese căsătorit, cu toate că legea le permitea patru soții. Roxelana apelează la un vicleșug. Se convertește la islam, ori în aceste condiții nu mai putea întreține relații sexuale, în afara căsătoriei.

Orbit de dragoste, sultanul se căsătorește cu ea. Dându-și seama de influența sa, ambasadorii europeni îi trimit daruri scumpe. Se spune că Polonia a avut relații bune cu Imperiul Otoman și datorită ei, pentru că a intervenit pe lângă sultan.

Loading...

Hurrem moare cu opt ani înaintea sultanului și este îngropată într-un fastuos mausoleu, unde va fi îngropat și sultanul. Suleyman a condus imperiul timp de 46 de ani. Ultima sa campanie a dus-o la vârsta de 71 de ani, care avea drept țintă Viena. Pentru a suporta durerile, Suleyman consuma regulat opiu.

În drumul său către Viena a atacat cetatea ungurească Eger. Ungurii au dat foc la depozitele cu pulbere ale cetății, omorând câteva mii de turci. Pierderile au fost imense pentru armata turcă. Starea de sănătate a sultanului se deteriora pe zi ce trecea. În noaptea de 6 spre 7 septembrie a murit. Anunțul morții sale a fost făcut după 48 de zile.

Trupul sultanului înfășurat în cearceafuri parfumate și sprijinit de perne a fost așezat la fereastra cortului, astfel încât oștenii să creadă că trăiește.

Hurrem

Marele vizir a ascuns moartea sultanului pentru a nu demoraliza armata, dar și pentru că Selim, viitorul sultan, se afla în Anatolia și în lipsa lui, armata putea să se revolte. Odată cu Selim începe decăderea marelui imperiu.

loading...

Comentariile sunt închise.