Hitler, un artist? Cum a încercat dictatorul să devină pictor și nu a fost lăsat

Hitler, un artist? Cum a încercat dictatorul să devină pictor și nu a fost lăsat

Hitler, un artist? Cu mult timp înainte să ajungă un dictator nemilos, Hitler s-a luptat din răsputeri să ajungă un artist consacrat. Întrebarea este ce s-ar fi întâmplat cu omenirea dacă Hitler se impunea ca artist? Mai avea loc cel de-Al Doilea Război Mondial sau nu?

La începutul anului 1908, după moartea mamei sale, Adolf Hitler, în vârstă de 18 ani, a părăsit orașul său natal din Linz. S-a mutat la Viena, capitala plină de farmec a Imperiului Austro-Ungar. Lăsând în urmă ambițiile tatălui său, de a deveni un funcționar public, Hitler a văzut Viena ca locul ideal pentru a-și urmări propriul vis de tinerețe – de a deveni artist.

Hitler, un artist ucis din fașă


Însă, în timp ce prietenul lui Hitler din copilărie și noul coleg de cameră, August Kubizek, a fost acceptat la un conservator, Hitler și-a petrecut primele luni la Viena dormind până târziu, desenând și citind mormane de cărți.

Hitler, un artist?

Ardoye în Flandra . 27 iunie 1917.

După cum scrie biograful Volker Ullrich în Hitler: Ascensiunea, 1889-1939 , ceea ce Kubizek nu știa era că, înainte de a se muta la Viena, Hitler a fost deja respins de Academia de Arte Plastice a orașului. Deși a trecut examenul inițial în 1907, abilitățile sale de desen au fost „nesatisfăcătoare”, după cum a decis comisia de admitere.

Comisia a mai spus că lucrările lui Hitler sunt „complet lipsite de ritm, culoare, sentiment sau imaginație spirituală”. Au asemănat tablourile lui Hitler cu simple schițe de arhitectură cu detalii precise, dar nu mai mult decât atât.

Unul dintre profesorii de artă l-a sugerat să meargă la școala de arhitectură. Tânărul a devenit frustrat. A trebui să-și reia cursurile de liceu, la care renunțase.

Un fulger în cap

Ani buni mai târziu, în manifestul său autobiografic Mein Kampf , Hitler a afirmat că respingerea l-a lovit „ca un fulger în cap”, deoarece era convins de talentul său.

Hitler, un artist

Pictura a fost considerată prea arhitecturala și austeră!

După acest eșec, Hitler a frecventat cafenelele din Viena. El spera ca să întâlnească un pictor celebru și să devină ucenicul său. Acest lucru nu s-a întâmplat și astfel cursul istoriei urma să se schimbe.

În 1909 a început să câștige primii bani din pictură. Vindea picturi în acuarelă turiștilor din Viena și renunțase a mai frecventa cafenele artiștilor în detrimentul celor politice.

Hitler, un artist interesat de politică


La Viena, tânărul artist frustrat devenise interesat de politică. Deși Hitler a susținut în Mein Kampf că opiniile sale antisemite s-au format în această perioadă, mulți istorici se îndoiesc de această poveste simplificată.

La urma urmei, Samuel Morgenstern, un proprietar de magazin evreu, a fost unul dintre cei mai fideli cumpărători ai tablourilor lui Hitler.

Dar timpul petrecut la Viena i-a modelat viziunea, în special admirația sa față de primarul de atunci al orașului, Karl Lueger, care era cunoscut pentru retorica sa antisemită la fel de mult ca și abilitățile sale oratorice.

Hitler, un artist

O scenă idilică în viața orașului, Munchen dar nu există oameni.

Hitler a învățat singur să picteze. Este limpede că nu era un geniu al picturii. Probabil cu puțin ajutor ar fi ajuns un artist minunat. Dar această oportunitate nu i-a fost niciodata la îndemână. Specialiștii din acele vremuri au remarcat că avea obiceiul să copieze alte opere decât să-și creeze propria linie artistică.

Hitler se mută la Munchen


În 1913 a ajuns în Munchen. Aici și-a continuat munca artistică și de data aceasta își vindea tablourile prin cârciumi și parcuri. În cele din urmă, Hitler a devenit un artist, pentru că și-a făcut o clientelă solidă. Se pare că oamenii îi apreciau lucrările și i le cumpărau fără să stea pe gânduri.

Un alt hop traumatizant din viața sa a fost momentul în care a fost declarat inapt pentru armată. După cum a consemnat Ullrich, Hitler nu a reușit examenul fizic militar și a fost declarat de examinatori „impropriu pentru a face parte din armată, prea slab și incapabil să tragă cu arma”. Frustrarea lui Hitler a fost de scurtă durată pentru că în luna august, după izbucnirea Primului Război Militar, Hitler, un artist neîmplinit, se oferă voluntar.

Denigrează arta clasică


În deceniile care au urmat, Hitler și apropiații săi au ajuns la putere în Germania. Atunci când Hitler a devenit conducătorul absolut al Germaniei (în 1934) a inițiat o campanie împotriva artei clasice. A deschis numeroase expoziții, în care erau expuse tablourile sale. Se estimează că milioane de germani au participat la aceste expoziții. Din proprie inițiativă!

Hitler a atacat arta modernă, numind-o produsul „degenerat” al evreilor și bolșevicii și o amenințare la adresa identității naționale germane.

Picturile lui Hitler


În total, Hitler a creat peste 2.000 de tablouri în timpul vieții sale. Majoritatea dintre ele au fost distruse sau pierdute în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În mod ironic, tablourile lui Hitler sunt mult mai valoroase astăzi decât erau atunci când era în viață. Acesta este blestemul unui artist.

În ziua de astăzi, picturile lui Hitler se pot vinde în Germania, doar dacă acestea nu conțin simboluri naziste. Cu toate acestea, ele provoacă reacții ori de câte ori sunt scoase la licitație.

Hitler, un artist

O casă distrusă de război!

 În 2015, 14 tablouri și desene ale lui Hitler au adus aproximativ 450.000 de dolari într-o licitație la Nürnberg . Casa de licitație a apărat vânzarea argumentând că tablourile au o importanță istorică.

În ianuarie 2019, poliția germană a percheziționat casa de licitații Kloss din Berlin și a confiscat trei picturi realizat de Hitler, în perioada în care a locuit la Munchen. Deși prețurile de pornire pentru picturi erau stabilite la 4.000 € autoritățile bănuiau că erau falsuri.

O lună mai târziu, alte cinci tablouri, atribuite lui Hitler, nu au putut fi vândute. Din aceleași motive. S-a crezut că ele sunt false. Stephan Klingen, de la Institutul Central pentru Istoria Artei din Munchen susține că autenticitatea acestor tablouri este foarte greu de dovedit.

Acest lucru se datorează faptului că stilul lui Hitler a fost acela al unui „amator moderat ambițios”. Lucrările nu se pot deosebi de alte lucruri ai pictorilor de duzină.

Hitler, un artist și o lume mai bună!


Poate că lumea ar fi fost un loc mai bun acum, dacă un tânăr ar fi fost admis la școala de artă din Viena, atunci când avea 18 ani. Doar dacă…

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (2)
  • Colceag Nicolae 2 săptămâni

    Ori cu Hitler, ori fara Hitler, cel de-al doilea razboi mondial ar fi avut loc oricum!

  • Colceriu Gheorghe 2 săptămâni

    Cel de-al coilea razboi mondial are cauze obiective.