HIROO ONADA, soldatul japonez pentru care Al Doilea Război Mondial s-a încheiat după 29 de ani

Hiroo Onoda a fost numit soldatul pierdut. După terminarea celui de al Doilea Război Mondial, el a mai rămas să lupte în insula Lubang din Filipine, încă 29 de ani, neștiind că războiul s-a sfârșit.

Conform unui documentar realizat de televiziunea australiană, imediat după sfârșitul războiului, 60 de soldați japonezi s-au refugiat pe insulă. Toți cei 60 de soldați japonezi erau pregătiți să-și dea viața pentru Japonia.

După ce camarazii lui au murit în diverse împrejurări, Onoda a supraviețuit 29 de ani, hrănindu-se cu banane și nuci de cocos.
Atunci când autoritățile filipineze l-au descoperit, el a refuzat să părăsească insula, până când superiorul lui din timpul războiului nu i-a transmis un mesaj îi care îi spunea că războiul s-a terminat.

Cu toate că Onada omorâse 30 de filipinezi și a fost condamnat la moarte, președintele Ferdinand Marcos l-a grațiat. Onada s-a reîntors în Japonia unde a fost întâmpinat ca un erou. Totuși, mentalitatea japonezilor se schimbase, așa că, Onada s-a stabilit în America de Sud. În anul 1984, revine în Japonia unde va preda cursuri legate de tehnici de supraviețuire. A murit la vârsta de 91 de ani, într-un spital din Tokyo.

Devotament sau nebunie?

La mulți ani după acest eveniment, Onada avea să declare că a avut un ordin de la superiorii săi în care se spunea, îți este cu desăvârșire interzis să mori de propria mână. Poate dura 3 ani, 5 ani, dar vom veni după tine. Onada a respectat acest ordin cu sfințenie.

În anul 1950, sute de pliante semnate de generalul Yamashita au fost lansate din avioane americane pe insula Lubang, în care se spune că războiul s-a terminat. Nici măcar această acțiune nu l-a făcut să renunțe la luptă. A considerat că totul este o diversiune.

Loading...

HIROO ONADA

În anul 1974, Onada se întâlnește accidental cu un student japonez care efectua niște studii în jungla din insula Lubang. Cei doi discută mai multe minute, în care studentul încearcă să-l convingă pe Onada că războiul s-a sfârșit.

Onada refuză propunerea studentului de a părăsi jungla, fiind neîncrezător în spusele sale. La câteva zile de la acest incident, autoritățile filipineze reușesc să identifice locul unde Onada se ascundea.

loading...

Comentariile sunt închise.