Hieroglifele egiptene: Limba zeilor și misterul unui limbaj unic

Hieroglifele egiptene: Limba zeilor și misterul unui limbaj unic

Hieroglifele egiptene sunt printre cele mai vechi sisteme de scriere din lume, care datează de aproximativ 5.200 de ani. Cunoscute în Egiptul Antic precum „limba zeilor” și despre care se spun că au fost create de zeul cunoașterii Thoth, hieroglifele erau vitale în viața de zi cu zi . Astăzi, milioane de hieroglife în texte sacre, sarcofage, morminte și monumente rămân ca amintiri ale unei ere extrem de civilizate.

Hieroglifele egiptene, scurtă prezentare


Sistemul antic de scriere egipteană este un scenariu pictural cu un număr imens de caractere. 24 dintre ele reprezintă literele, altele reprezintă cuvinte complete sau combinații de consoane. Există între 700 și 800 de simboluri de bază numite glife și nu există nici o punctuație sau indicarea locului în care încep sau se termină cuvintele sau propozițiile.

Hieroglifele egiptene

Glifele sunt citite de obicei de la dreapta la stânga, de sus în jos și nu folosesc spații sau punctuație. Pe pereții templelor și mormintelor din Egipt , acestea apar în general în coloane.

Preoții foloseau hieroglifele pentru a scrie rugăciuni și texte legate de viața de după moarte. Când își pregăteau mormintele, mulți cetățeni din Egipt aveau ghiduri cu hieroglife pentru întreaga ceremonie.

Inscripțiile hieroglifice de pe zidurile templului și alte monumente au fost folosite în scopuri decorative și sacre. Părți din Cartea morților, o compilație de vrăji, despre care vechii egipteni credeau că îi vor ajuta în viața de apoi, au fost inscripționate pe sarcofage.

Hieroglifele egiptene inspirate din realitate


Comparativ cu un alt sistem de scriere vechi, și anume cel cuneiform , hieroglifele sunt fără un precursor identificabil. Ele diferă, de asemenea, de forma de scriere cuneiformă sumeriană, prin faptul că reprezintă consoane doar în timp ce scriptul cuneiform reprezintă silabe întregi, inclusiv vocale.

Hieroglifele egiptene

Vechii egipteni au respins utilizarea abstracției în limbajul lor și hieroglifele egiptene au fost inspirate din realitate. Cele mai complete și evidente glife sunt cele dedicate oamenilor și părților corpului uman, cu toate acestea, animalele și păsările sunt o altă categorie, la fel de importantă. Există, de asemenea, secțiuni de glife pentru a descrie instrumente, arme, bijuterii etc.

Importanța scribului egiptean antic


Nu toată lumea din Egiptul antic știa citi și scrie hieroglife. Doar un grup aparte a avut aceste cunoștințe și au fost numiți cărturari . Pentru a deveni scrib, o persoană trebuia să primească o educație la o școală specială, care putea dura câțiva ani până la finalizare. De obicei, băieții tineri intrau la această școală la vârsta de șase sau șapte ani.

Cărturarii erau indispensabili faraonilor. Acești cărturari erau considerați oameni aleși pentru că hieroglifele egiptene erau considerate darul zeilor – pentru a le modifica era un act de sacrilegiu.

Scrierea demotică și cea hieratică


În jurul anului 2700 î.Hr., a fost introdusă scrierea hieratică. Este o formă de scriere asemănătoare cu cea din zilele noastre, adică hieroglife simplificate sub forma unor litere. Scrierea hieratică a devenit foarte rapid extrem de utilizată pentru că era mai simplă și la îndemâna oricui. S-a folosit timp de aproximativ două milenii până la introducerea scierii domotice în secolul al VII-lea î.Hr.

Scrierea domotică a fost dezvoltat din cea hieratică și a fost una și mai simplă și mai ușor de citit. A fost folosită în scopuri administrative și texte literare, tratate științifice, documente legale și contracte de afaceri. A marcat o nouă dezvoltare în limbaj pentru că era un fel de dialect cu propria gramatică. În perioada greco-romană, demotica a fost folosită în vieța de zi cu zi, în timp ce scrierea demotică era folosită în scrierilor sacre.

După ce Imperiul Roman a pus stăpânire pe Egipt, hieroglifele au început să-și piardă popularitatea. Până în secolul al IV-lea d.H., Egiptul a fost convertit la creștinism și a adoptat alfabetul grec și scrierea coptă. Ultima inscripție datată în hieroglife a fost făcută pe poarta unui templu de la Philae în 396 d.Hr.

Faimoasa piatră Rosetta


Hieroglifele egiptene au fost de neînțeles timp de 1400 de ani – până când savantul francez Jean-Francois Champollion, tatăl egiptologiei , a decodat Piatra Rosetta în 1822. Piatra Rosetta este un document scris în urma unui decret din anul 196 î.Hr. de către preoți din Memphis.

Este scrisă în trei limbi, inclusiv cu hieroglifele egiptene, în greacă, care era limba conducătorilor Egiptului la acea vreme și în scrierea demotică. Au fost necesari 20 de ani pentru ca Piatra Rosetta să fie descifrată după ce a fost descoperită în timpul invaziei egiptene a lui Napoleon în 1799.

Hieroglifele egiptene

Astăzi, hieroglifele egiptene supraviețuiesc sub două forme: prin glifele demotice adăugate alfabetului grec, și indirect, ca inspirație pentru alfabetul original care a fost ancestral aproape de oricare alt alfabet folosit vreodată – inclusiv alfabetul roman . O formă îndepărtată a limbii egiptene se vorbește și astăzi în Biserica coptă.

 
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, nu uita să dai un LIKE paginii noastre de Facebook. Astfel, vei primi toate articolele de Cultură Generală!
 
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)