Take a fresh look at your lifestyle.

Herodot descria un tsunami produs in Grecia Antica

[dropcap]U[/dropcap]n text, din celebrele istorii ale lui Herodot, susține că atunci când hoarda de jefuitori persani pornise în căutarea prăzii peste mări şi tari, a ajuns la porţile unui oraş grecesc, aflat pe malul Mării Egee, si un fapt nemaiîntâlnit s-a întâmplat: un val uriaș a maturat coasta Greciei! Herodot credea că fusese mâna lui Poseidon, stăpânul mărilor, care a trimis un val uriaş de apă şi i-a omorât pe jefuitorii persani. În acest fel oraşul grecesc a fost salvat iar hoarda persană distrusă, iar valul de apă nu a mai revenit niciodată.

Herodot a fost unul dintre cei mai importanţi istorici ai antichităţii. Însemnările sale au o notorietate ieşită din comun, niciun istoric actual nu ar avea curajul să le conteste, cauza pentru care s-a încercat explicarea valului ucigaş. În mod normal, specialiştii susţineau că doar oceanele sunt capabile să provoace asemenea valuri ucigaşe pe care în ziua de astăzi le cunoaştem sub denumirea de tsunami. Însă, se pare că şi specialiştii s-au înşelat.

Şi marea poate provoca tsunami!

Un grup de cercetători din cadrul Societăţii de Seismologie din America a studiat minuțios textele istorice ale lui Herodot. În special s-au axat pe povesteavalului trimis de zei” şi spre uimirea tuturor s-a stabilit că acum câteva mii de ani şi Marea Egee era capabilă să creeze valuri tsunami.

Un studiu asemănător a fost elaborat şi de către Klaus Reicherter, de la Universitatea din Aachen, Germania, care a reuşit să stabilească data exactă când a avut loc invazia persană în Grecia, respectiv anul 479 î.Hr, ceea ce înseamnă că Herodot îşi redacta cronica la circa 50 de ani de la evenimente. Asta face informațiile şi mai credibile: le avea din surse apropiate.

Aceste fenomene se puteau produce în Marea Egee datorită perioadei zbuciumate în care se afla zona. Foarte multe cutremure s-au produs în trecut în zona Mării Egee, fapt pentru care seismologii susțin că un tsunami foarte mare putea mătura coasta Greciei, acum 2500 de ani.

Loading...

O altă mărturie care vine în sprijinirea veridicității povestirii lui Herodot este faptul că s-au descoperit vestigii ale unor cochilii marine găsite în afara spațiului afectat cândva de apa mării. Datarea scoicilor a scos la iveală teoria prin care doar un val foarte mare le-ar fi putut duce acolo.  Studiile confirmă că fenomenul tsunami nu este caracteristic numai marilor oceane, el putându-se produce şi în largul mărilor, dacă acolo se produc cutremure majore.

Ca urmare anumiți cercetători confirma faptul că orice mare poate produce tsunami. În acest fel putem să ne întrebăm dacă Marea Neagră ar putea declanșa un val ucigaş în cazul producerii unui cutremur foarte mare? Cu toate că oamenii de ştiinţă infirmă această posibilitate, întotdeauna natura ascunde câte un as surpriză în mâneca să. Dacă Marea Egee a putut produce un tsunami care să ucidă o întreagă hoarda persană, atunci Marea Neagră de ce să nu poată?

loading...

Comentariile sunt închise.