Henrietta Lacks: Singura femeie din lume cu celule nemuritoare!

Henrietta Lacks: Singura femeie din lume cu celule nemuritoare!

Henrietta Lacks, o femeie de culoare, și-a găsit sfârșitul pe patul spitalului Jonhs Hopkins din Baltimore, SUA. Femeia suferea de cancer cervical și viața sa a fost pusă sub semnul întrebării cu mulți ani înainte de tragicul eveniment. La prima vedere, femeia nu prezenta nimic ieșit din comun, dar lucrurile s-au schimbat în clipa în care mai multe celule din tumoarea cervicală au fost prelevate din corpul femeii chiar la morgă.

Aceste celule au fost extrase din corpul femeii pentru a ajuta la evoluția medicinei, fără acordul familiei. Ele au fost amestecate cu un soi de plasmă și în acest fel medicii au reușit să înmulțească presupusele celule moarte ale Henriettei Lacks. Atunci a fost pentru prima dată în istoria medicinei când doctorii au reușit să facă ca anumite celule să trăiască după moartea corpului de pe care au fost prelevate.

Doctorul George Gey se chinuia de peste 20 de ani să facă celulele canceroase să trăiască după ce fuseseră prelevate din diversele tumori. Doar găsirea metodei supraviețuirii celulelor canceroase se putea studia formarea, cât și dezvoltarea cancerului în organismul uman. Odată descoperirea efectuată, celulele nemuritoare ale Henriettei Lacks au contribuit decisiv la progresul vindecării mai multor boli. De exemplu, cu ajutorul acestei celule s-au putut crea vaccinuri împotriva poliomielitei, tehnici de fertilizare în vitro, să deruleze cercetări în domeniul geneticii și să obțină remedii pentru o mulțime de afecțiuni. Mai mult de atât, celulele nemuritoare au fost numite după femeia de culoare, HeLa.

henrietta-lacks

Celulele HeLa s-au dovedit a fi de o importanță vitală pentru omenire. Nu doar că au ajutat la tratarea diverselor maladii, dar au fost trimise și în spațiu pentru a se afla evoluția corpului uman acolo unde nu există gravitație. Mai mult de atât, celulele HeLa pot fi înghețate pentru sute de ani și apoi când sunt aduse iar la viață se înmulțesc fără nicio problemă.

În acest fel, medicina cât și anumiți oameni care controlează companiile farmaceutice au reușit să se îmbogăţească fără precedent în urma descoperirii celulelor HeLa. Drama intervine în momentul în care urmașii Henriettei Lacks, abia după 20 de ani, au aflat că anumite celule au fost prelevate din cadavrul mamei lor. Și tot acest procedeu a fost efectuat fără acordul familiei, ceea ce scoate în evidență moralitatea de care nu pot da dovadă anumiți cercetători.

Loading...

Pentru că drama să fie și mai mare, urmașii Henriettei Lacks nu au beneficiat niciodată nici măcar de asigurare medicală, ca să nu mai vorbim despre o cotă parte din beneficiile materiale pe care celulele HeLa le-au adus companiilor farmaceutice. Pe de cealaltă parte, celulele HeLa au vindecat milioane de oameni de pe întreg globul.

loading...

Related posts