Personalitati

HENRI COANDĂ, DE LA APA VIE LA FARFURII ZBURĂTOARE

Despre Henri Coandă, celebrul arhitect francez Gustav Eiffel spunea în anul 1910, este un vizionar, un om care s-a născut prea devreme. Ar fi trebuit să se nască în anul 1970.

Proiectele propuse de Coandă erau considerate prea revoluționare și din această cauză nu au fost duse la bun sfârșit. Viața lui Coandă a fost tumultoasă. Tânărul prea curios și prea activ, așa cum îl caracterizau unii, a avut urcușuri și coborâșuri făcând din Coandă un personaj unic și misterios. De-a lungul vieții, a fost fascinat de apă, el declara suntem ceea ce bem, nu ceea ce mâncăm.

Face o lungă călătorie în Iran, Tibet, Pakistan unde constată că durata de viață depășește o sută de ani. Ajunge la concluzia că longevitatea este dată de calitatea apei.

Realizează mai multe studii în regiunea Hunza, Pakistan, unde constată că populația nu are probleme legate de cancer, diabet, dantura este perfectă, iar durata de viață este de peste 100 de ani.

Descoperă cu uimire că femeile devin mame la 70 de ani, iar bărbații la 80-90, devin tați. Sursa de apă a acestei populații era un ghețar.
Pentru că i s-au pus multe piedici în dezvoltarea unui proiect în acest sens, înainte să moară, în anul 1972, predă toată documentația unui prieten american, Flanagan, care lucra la Pentagon.

Din documentația primită, Flanagan constată că hidrogenul este unul dintre cei mai puternici antioxidanți. După câțiva ani, Flanagan reușește că creeze microhidrina, cel mai puternic antioxidant. Au fost realizate trei medicamente care au adus profituri uriașe americanilor.
Apa vie este proiectul la care a lucrat ani de zile Coandă și care a fost fructificat de americani.

În anul 1969, când s-a întors în România, a adus cu el 250 de brevete, peste 800 de kilograme de documente, care au fost donate statului român și care sunt uitate într-un depozit al unui muzeu. Statul român nu a fost niciodată interesat de aceste brevete.

Un alt proiect de o mare importanță, la care Coandă a lucrat ani de zile este aerodina lenticulară sau farfuria zburătoare. Aparatul funcționa pe un sistem de propulsie numit efectul Coandă. În anul 1932, este efectuat primul experiment la Paris. Aparatul s-a ridicat până la nivelul unei case, unde a staționat până când s-a terminat combustibilul.

henri_coanda HENRI COANDĂ, DE LA APA VIE LA FARFURII ZBURĂTOARE

În anul 1956, realizează aerondine lenticulare fără piese mecanice în mișcare, propulsate vertical pe principiul reacției. Americanii s-au arătat interesați de proiectele sale și în anul 1960, încep colaborarea cu marele savant. Au fost realizate farfurii zburătoare cu un diametru de 5 metri, cântăreau o tonă și când au fost lansate au zburat.

loading...
Comments
To Top