The news is by your side.

Gutuia, un fruct miraculos care vindeca numeroase afectiuni

0

Grecii îndrăgostiţi îi aduceau ofranda gutui frumoase si bine coapte, numindu-le „mere de aur”, simbol al iubirii și mai ales al fertilităţii. Prietenii si familia mirilor aruncau cu bucatele de gutui în trăsura cu care tinerii căsătoriţi se îndreptau spre noua lor locuinţă. Odată ajunşi acasă, mireasa gusta dintr-o prăjitură făcută cu miere și susan si primea cadou din partea mirelui o gutuie, existând convingerea ca femeia care mănâncă multe gutui va avea copii îndemânatici și inteligenţi. În unele tari s-a mai păstrat și astăzi obiceiul ca tinerei mirese sa i se ofere o gutuie pe care sa o mănânce în fata soţului, asigurându-l astfel de iubirea și sinceritatea sa, iar în Italia exista locuri unde mirii îşi întâmpina oaspeţii cu vin si dulceaţă de gutui.

Consumate ca atare, gutuile stimulează pofta de mâncare şi sunt folositoare în cazul infecţiilor respiratorii. Sub formă
de decoct, se folosesc în cazurile de diaree la copii si in infecţii respiratorii: se fierb câteva bucăţi de gutuie în 250 ml de apa, timp de 5 minute şi se bea călduţ.

Măceratul din gutui cu scoruşe este un remediu util celor care suferă de anemie. Un pumn de coji şi cotoare de gutuie se taie în bucăţi potrivite şi se pun într-un borcan cu apă. Peste ele se adaugă un pumn de scoruşe de munte, bine coapte şi mărunţite. Se acoperă vasul şi se lasă la macerat la temperatura camerei, într-un loc ferit de lumină, timp de aproximativ 12 ore. După aceasta, se strecoară, se toarnă în sticle de culoare închisă şi se lasă la rece. Se bea în cursul unei zile, în loc de apă. Gutuia are acţiune îndiaree, metroragii și hemoroizi.

Gutuia conţine 8,9 grame hidraţi de carbon la suta de grame și are 355 calorii. În gutuie se găsesc provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, calciu-55 mg, fosfor – 95mg, fier – 4.3mg, sodiu – 25mg, potasiu-125mg. Fructul este foarte bogat în acid citric și în pectina, cu efect benefic asupra sistemului circulator, determinând diminuarea tensiunii arteriale.

În medicina alternativa, gutuia este utilizata pentru proprietăţile sale antiinflamatorii, astringente, analgezice, antispasmodice, emoliente,digestive, diuretice, expectorante, tonice și stimulente. Miezul de gutuie era folosit din cele mai vechi timpuri în tarile din Orientul

Apropiat, în cazul afecţiunilor tubului digestiv și intestinal însoţite de diaree și hemoragii, iar medicina tibetana considera ca nu exista un remediu mai bun decât gutuia în cazul bolilor de urechi. Infuzia preparata din coaja gutuiului este utilizata în tratamentul ulcerului.

Consumate ca atare, gutuile stimulează pofta de mâncare și ameliorează infecţiile respiratorii și chiar astmul. Sub forma de decoct, se folosesc în cazurile de diaree la copii, în stări de greata sau dureri articulare: câteva bucăţi de gutuie se fierb timp de câteva minute. Sucul din gutuie se pregăteşte din fructe bine coapte și are proprietăţi fortifiante, antiseptice, hemostatice, astringente și diuretice. Sucul de gutuie este recomandat anemicilor, cardiacilor, astmaticilor, în afecţiuni ale cailor respiratorii și ale tubului digestiv. Se bea în doze de câte o jumătate de pahar, până la un pahar, înainte de masa. Compresele cu suc de gutuie se folosesc în cazul afecţiunilor rectului și al crăpaturilor anusului.

gutuie Gutuia, un fruct miraculos care vindeca numeroase afectiuni

Decoctul si maceratul

Decoct din seminţe de gutuie: 5-10 grame de seminţe se fierb în 100 ml de apa până capătă consistenta gelatinei. Se foloseşte intern, câte o lingura de trei-patru ori pe zi, în cazul bronşitelor, al tusei cu sânge, al hemoragiilor uterine. Sub forma de gargara se foloseşte în tratamentul anghinei. De asemenea, extern, sub forma de comprese, e antiinflamator, ajutând în afecţiunile ochilor, arsuri și iritaţii ale pielii.

Semințele

Seminţele sunt un bun laxativ, fiind astringente și antiinflamatorii. Înmuiate câteva ore în apa, formează o masa mucilaginoasa care are o acţiune calmantă și emolientă, fiind folosită în tratamentul bolilor respiratorii, în special la copii. Extern, calmează și reduc arsurile minore.

Atenţie! Seminţele sunt otrăvitoare consumate în cantitate mare, putând cauza insuficiente respiratorii și chiar moartea. În cantităţi mici s-a constatat însa ca substanţa pe care o contin stimulează respiraţia si îmbunătăţeşte digestia, iar potrivit unor studii recente ar fi benefica și în tratarea cancerului. 5 minute în 250 ml de apa, la foc mic. Se bea călduţ, eventual îndulcit. Cu gust astringent, siropul preparat din fructul necopt este folosit în tratamentul diareei, fiind foarte sănătos pentru copii.

Frumuseţea tenului

Substanţele pe care le conţine gutuia, (vitaminele B1, B2, C, carotina,aminoacizii, uleiurile eterice îi minerale) netezesc ridurile si hidratează tenul. Pe de alta parte, fructul poate fi consumat de persoanele care urmează cure de slăbire sau vor sa se menţină în forma.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și