Sanatate

Gulia cruda, leac pentru bolnavi

Gulia este un imens rezervor de calciu, fosfor, potasiu, magneziu, sulf, iod, arsenic, zaharuri, vitaminele A, B, C, fier şi cupru. în medicină tradiţională, este considerată leac pentru abcese, acnee, afecţiuni pulmonare, angine, bronşite, cistite, degerături, eczeme, enterite, furuncule, guta, guturai, litiaza renală, obezitate, oboseală generală, tuse.

Aceasta legumă are acţiune revitalizantă, diuretica, dizolvant uric, antiscorbutica, emolienta. Studiile au arătat că un consum regulat de legume din familia crucifere (gulii, varza, varza de Bruxelles, conopida, broccoli şi ridichi) contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer precum cancerul pulmonar.

La persoanele în vârstă, gulia ajuta la încetinirea declinului cognitiv.

Gulia are puţine calorii, fiind utilă în curele de slăbire. Mai este indicată în controlul diabetului deoarece ajuta la stabilizarea nivelului glucozei din sânge, dar şi în infecţiile virale, bronşite, tuse sau angine.

Gulia poate fi mâncată crudă sau gătită. în scop terapeutic, se prepară decoct în apă sau în lapte: 100 g la litru, în afecţiunile pulmonare, guturai, angine.

Excelent pentru bolnavi, în general. Siropul de gulie este la fel de eficient. Se pregăteşte scobind în gulie şi umplând cavitatea cu zahăr.

loading...

Siropul se formează în câteva ore. şase grame de seminţe măcinate se adăugă într-o infuzie de tei şi se bea contra calculilor şi a răcelilor. Extern, gulia e leac în tratarea anginei. Se fierbe o gulie mare, tăiată în bucăţi, în 0,5 l de apă.

gulia - Gulia cruda, leac pentru bolnavi

Cu lichidul obţinut se face gargara. în caz de degerături: se coace în cuptor o gulie cu coaja, se taie în două şi se freacă degerăturile cu jumătăţile, presând uşor, ca să iasă sucul. Metodă e indicată şi în caz de abcese, guta, furuncule.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top