GRUPUL GENETIC AL LUI TUTANKHAMON APARȚINE UNUI PROFIL DIN EUROPA DE VEST

GRUPUL GENETIC AL LUI TUTANKHAMON APARȚINE UNUI PROFIL DIN EUROPA DE VEST

Mormântul lui Tutankhamon a fost descoperit în anul 1922. În interiorul sarcofagului se aflau trei sicrie antropomorfe, montate unul în interiorul celuilalt. Cele două sicrie exterioare au fost fabricate din lemn și acoperite cu foi de aur.

Cel de al treilea sicriu, în care se afla mumia faraonului, este realizat în totalitate din aur. Acest sicriu are o lungime de 1,88 metri și o greutate de 110 kilograme.

În zilele noastre, un asemenea sicriu ar costa peste un milion de euro. Acest sicriu este cel mai scump din istorie. Mormântul este cel mai mic din Valea Regilor și a rămas neprofanat timp de 3000 de ani.

În interiorul său au fost descoperite peste 5000 de obiecte printre care și masca sa de aur. În anul 2008, un celebru genetician a efectuat mai multe teste ADN. Mumiile de fetuși descoperite în sarcofagul său s-au dovedit aparținând fiicelor sale. Părinții săi erau frați. Faraonul Akhnaton, cât și frumoasa regină Nefertiti erau frate și soră. Cosangvinizarea era ceva obișnuit la acea epocă.

Rezultatele analizelor au relevat faptul că Tutanhkamon aparținea unui anumit grup de profile genetice, cunoscute sub denumirea de haplogrupul R1b1a2, din care fac parte peste 50% dintre bărbații din Europa de Vest, indicând faptul că ei provin dintr-un strămoș comun.

Aproximativ 70% dintre bărbații spanioli și 60% dintre cei francezi fac parte din acest grup. Se crede că acel strămoș comun a trăi în Caucaz, acum 9500 de ani.

Nu se cunoaște cum au ajuns strămoșii paterni ai faraonului în Egipt. Tutankhamon avea picioarele deformate și se deplasa cu ajutorul unui baston. El suferea de o boală dureroasă de oase.

Faraonul a fost înhumat cu o mască de aur pe față. Din păcate, în momentul în care au încercat să scoată masca, mumia a fost distrusă în mai multe bucăți. Cei care au atins mumia fie au murit, fie au avut parte de întâmplări tragice.

Tutankhamon

Se spune că blestemul faraonului a funcționat.


Ne găsești pe Facebook, pe pagina Cultură Generală, pe Grupul Cunoașterii sau pe canalul de Youtube, Efemeride TV!


 

Loading...
CATEGORIES
TAGS