Take a fresh look at your lifestyle.

GRU, UN URMAȘ CELEBRU AL KGB-ULUI

Conform unui raport întocmit de Henry Jackson Society, în Londra sunt peste 700 de agenți ruși care lucrează în cadrul războiului politic subversiv.

Agenții se focusează pe anumite persoane, numite de interes, care ocupă poziții importante în politica britanică, dar și pe ruși influenți care trăiesc la Londra. Printre ruși există o vorbă, chiar dacă ai părăsit Rusia, ea te urmează oriunde ai fi.

Conform acestui raport, Rusia nu a părăsit starea de spirit a războiului rece. Printre membrii comunității de ruși din Londra există o stare de vigilență și paranoia față de potențialii spioni, mai ales după incidentul în care fostul agent dublu Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost otrăviți.

Începând cu anul 2000, Marea Britanie a acordat azil unor persoane considerate sensibile. Printre acestea se număra și Alexander Litvinenko, care în anul 2006 a fost otrăvit cu izotopi radioactivi de plunoniu-210.

Vladimir Ashurkov, bancher rus, un critic al lui Putin, a relatat hărțuirea la care a fost supus în Rusia ca urmare a cestor critici și obligativitatea de a fugi la Londra, unde a cerut azil.

Analiștii politici sunt de acord că, în special, după 2014, atunci când Crimeea a fost anexată Rusiei, spionii ruși au împânzit Europa. GRU este principala direcție a serviciilor secrete din cadrul statului major al armatei rusești.
Conform autorităților britanice, Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, agenți GRU, s-au deplasat la Salisbury, Marea Britanie, pentru a-l asasina pe Skripal, considerat un trădător. Otrăvirea acestuia a declanșat o criză diplomatică între Moscova și Occident.

Loading...

GRU s-a implicat și în afacerile cu armament, lovituri de stat, dar și în atacuri informatice de proporții. Agenții GRU utilizează diverse mijloace pentru a lichida persoanele indezirabile. Amintim în acest sens, celebra metodă chimică numită Novitchok utilizată contra lui Skripal.

GRU dispune de o adevărată armată de hackeri numită Fancy Bear. Până și campania electorală a lui Hillary Clinton a fost sabotată de aceștia.

În august 2018, reprezentanții Microsoft au semnalat că Fancy Bear a preluat controlul unor anumitor site-uri republicane. Atacuri similare au avut loc asupra site-ului TV5 Monde și Bundestag. Un alt atac cibernetic a avut loc în anul 2015, atunci când Patriarhul Constantinopolului, Bartholomeu, s-a opus implicării bisericii ruse în Ucraina.

Mark Galeotti, un expert britanic în servicii secrete, a declarat, GRU nu ia vacanță și nu lasă nicio oportunitate.

loading...

Comentariile sunt închise.