GRU, UN TĂTUC PROTECTOR

GRU, UN TĂTUC PROTECTOR

Igor Korobov a condus cel mai important serviciu secret militar din Rusia, GRU. La sfârșitul lunii noiembrie 2018, autoritățile ruse au dat publicității un comunicat în care se spunea că acesta a murit ca urmare a unei lungi și grave boli

Moartea lui Korobov s-a produs cu câteva zile înainte ca el să fie pus sub acuzare de autoritățile americane, suspect fiind că s-a implicat în alegerile prezidențiale din SUA. Media occidentală a emis ipoteza că Igor Korobov ar fi fost lichidat ca urmare a implicării lui într-un scandal care zguduie de doi ani SUA.

Ziarul britanic The Sun a publicat un articol în care se susține că Igor Korobov a fost asasinat ca urmare a eșecului misiunii de otrăvire a fostului spion Skripal.

În 4 octombrie 2018, poliția federală americană a emis mandate de arestare pentru 7 agenți GRU suspectați de pirataj informatic. La scurt timp, Olanda a expulzat 4 agenți GRU suspectați că au încercat să pirateze site-ul Organizației pentru interdicția armelor chimice cu sediul la Haga.

În 13 aprilie 2018, în parcarea din subsolul unui hotel aflat în apropierea sediului organizației a fost parcat un vehicul în care se afla echipament electronic.

Organizația pentru interdicția armelor chimice a colaborat cu Skripal în martie 2018, acesta oferind informații despre utilizarea armelor chimice în Siria.

Loading...

Asupra celor patru agenți, autoritățile olandeze au descoperit factura aferentă unei curse de taxi dintre sediul GRU din Moscova și aeroport. Despre cei patru agenți GRU se spune că au fost implicați într-o operațiune în Malaezia, unde au destabilizat ancheta privind prăbușirea avionului MH17 Malaysia Airlines, despre care se presupune că a fost doborât de o rachetă rusească.

GRU a fost implicată și în conflictele din Afganistan și Cecenia, dar și în tentativa de asasinat a lui Ioan Paul al II-lea. Autoritățile ucrainene au prezentat mai multe probe care au condus la faptul că agenți GRU au fost implicați în conflictul din Crimeea.

GRU a fost creată în anul 1918, iar de-a lungul timpului este cunoscută rivalitatea dintre GRU și KGB.

Conform site-ului rumaniamilitary.ro, începând cu anul 1943, agenții GRU au fost implicați în politica din România. Studenții care erau trimiși la studii în URSS, perioada 1948-1968, au fost recrutați de KGB și GRU. Într-un raport dat publicității în anul 1995, se spune că în acea perioadă, România a trimis în URSS peste 1000 de studenți.

loading...

Related posts