Mistere din Romania

GROAPA LUI OUATU, GROAPA VIE

Scriitorul Adrian Majuru a descris în una din cărţile sale despre mahalaua bucureșteană. Termenul provine din limba turcă și înseamnă periferie.

Groapa lui Ouatu a fost o mahala celebră care a luat naștere la începutul secolului al XX-lea, atunci când inginerul Cuțarida a ridicat o fabrică de cărămizi între Filantropia și Calea Griviței.

În anul 1947, în această zonă va fi amenajat Parcul Copilului.

Groapa lui Ouatu avea o adâncime de 30 de metri și pe fundul ei mustea apa. Se spunea despre ea că este vie. Mulți copii și-au pierdut viața în timp ce se jucau în interiorul gropii.

Zona era populată de bandiți celebri care terorizau Bucureștiul. Erau bine organizați sub formă de găști care se băteau cu cei din Chibrit. Între cele două războaie mondiale străzile erau nepietruite și nu exista canalizare.

În timp ce bogătașii locuiau în partea centrală a Bucureștiului, o bună parte a Bucureștiului trăia în gropi de gunoaie. În anul 1858, sunt identificate peste 62 astfel de gropi de gunoi populate cu persoane sărace.

loading...

Una dintre ele era Groapa Neptun situată la câteva străzi de Cișmigiu. Pentru că deveniseră suprapopulate și erau insalubre, gropile au generat epidemii de tifos și tuberculoză. Într-un bordei de 9 metri pătrați locuiau 16 persoane.

oameni saraci interbelic - GROAPA LUI OUATU, GROAPA VIE

Începând cu anul 1830, au început să fie construite case mai de soi sau boierești. În București trăiau două lumi, cea a boierilor care organiza peste 500 de baluri într-un an și cea a mitocanilor, locuitorii are trăiau în mahalale.

loading...
To Top