The news is by your side.

„Gripa canină” poate pune în pericol viaţa omului

0

O nouă formă a gripei aviare amenință mamiferele de pe Pământ. Până în prezent, virusul, N3H8, cunoscut şi sub numele degripa canină” a ucis mai multe foci în New England, Statele Unite ale Americii. Virusul atacă în special puii de focă şi în urma pneumoniei produse survine moartea. Oamenii de ştiinţă din întreaga lume analizează probabilitatea unei mutaţii a virusului, care poate să-l afecteze pe om.

Un studiu, efectuat de Societatea Americană de Microbiologie, indică moartea a circa 160 de foci până în prezent. Analizele post-mortem efectuate pe cinci dintre focile infestate au demonstrat existenţa unei tulpini modificate a virusului provenit din cel al gripei aviare. Problemele respiratorii cât şi afectarea plămânilor sunt simptomele care anunţa existenţa virusului. Pornind de la acest aspect, specialiştii cred că omenirea este doar la un singur pas pentru a fi afectată de nouă tulpină. Totuşi, până în momentul de faţă niciun om nu a fost identificat că purtător al virusului.

„Descoperirile noastre consolidează importanţa vieţii sălbatice cât şi monitorizarea ei pentru a anticipa şi preveni pandemiile. SIDA, SARS şi gripa în toate formele ei, sunt virusuri provenite de la animale. Orice atingere a animalelor, fie domestice sau sălbatice, reprezintă o ameninţare atât pentru specia în sine cât şi pentru om.”, a declarat profesorul de epidemiologie Ian Lipkin, din cadrul Universităţii Columbia, într-o conferinţă de presă.

Un virus instabil

Oamenii de ştiinţă au prelevat genomul virusului ale cărui secvenţe au fost minuţios cercetate. În urma experimentului, ei au conchis că N3H8 are rădăcina comună cu virusul gripei aviare care se regăseşte la păsările sălbatice din SUA încă din anul 2002. Virusul a suferit o mutaţie, în urma căreia animalele au fost infestate. În principal căile respiratorii sunt afectate, apoi plămânii, iar în cele din urmă intervenind moartea mamiferului. Aceasta este modalitatea sub care acţionează gripa canină.

Chiar dacă instabilitatea virusului este ridicată, specialiştii susţin că încă este prea devreme pentru ca să ne facem griji cu privire la transmiterea sa la om. Cu toate că această posibilitate există, doar printr-o minune pandemia poate să fie evitată. Oamenii s-au intersectat de-a lungul timpului cu mai multe tipuri ale virusului gripei aviare, cei mai mulţi dintre ei au decedat doar dacă au intrat în contact cu păsările infestate. De exemplul, virusul H5N1, provenit în anul 1997 din Hong Kong, a contaminat puţini oameni, dar mai mult de jumătate dintre ei au murit.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și