Gravuri vechi de 5000 de ani descoperite intr-o pestera din Egipt

Gravuri vechi de 5000 de ani descoperite intr-o pestera din Egipt

O descoperire uimitoare schimbă percepția despre ceea ce a însemnat civilizația egipteană în decursul istoriei sale. O peșteră descoperită undeva prin anii 1980 a ținut ascunse unele dintre cele mai importante gravuri, care prezintă scene din viața egiptului antic. Aceste gravuri au trecut neobservate în decursul anilor, până ce o echipă de arheologi a sesizat mai multe roci verticale care ascundeau gravuri cu adevărat importante.

Peștera este situată în sudul Egiptului și după cum susțin arheologii, gravurile sunt dintre cele mai vechi existente care prezintă un faraon care călătorește în bărcile sale însoțit de mai multe animale.

„Nu putem să ne dăm seama despre cine este vorba, dar dacă luăm în considerare vechimea gravurilor probabil că este vorba despre faraonul fondator al Egiptului, Narmer. Acesta a fost primul rege care a unificat sudul cu nordul și după descrierea gravurilor el călătorește în bărcile sale pentru a strânge taxele și impozitele de la cetățeni.”, susține Maria Carmela Gatto, savant în egiptologie de la Universitatea Yale.

gravuri antice

Ținând cont că Namer a condus Egiptul în secolul XXXI î.H., atunci putem să ne dăm seama că aceste gravuri au peste 5000 de ani vechime. Specialiștii sunt de acord în privința faptului că unificarea Egiptului spre sfârșitul Perioadei Predinastice a avut loc în două etape. În primul rând se poate vorbi de răspândirea sau impunerea unei culturi materiale unice, în cazul de față având în vedere produsele caracteristice culturii Naqada din sudul Egiptului, și în cele din urmă instituirea unui control politic asupra întregii țări.

Aceste gravuri sunt importante pentru că niciodată nu au mai fost descoperite reprezentări grafice din perioada regelui Namer. În acest fel, se confirmă faptul că Namer a fost primul faraon adevărat al Egiptului unit, pentru că în decursul vremii au existat mai multe speculații despre această perioadă din istoria egiptenilor.

Loading...
loading...

Related posts