Mozaic

GIOCONDA, TEHNICI SECRETE DE PICTURĂ

Arheologii italieni sunt convinși că au descoperit rămășițele pământești ale Lisei Gherardini, nimeni alta decât femeia care a servit drept model pentru Mona Lisa, cea mai celebră pictură din lume.

Scheletul este îngropat sub podeaua unei mănăstiri de maici din Florența și se pare că a aparținut Lisei Gherardini, soția unui prosper negustor de mătăsuri pe numele său, Francesco del Giacondo. Din acest motiv, Lisa Gherardini este cunoscută în Italia sub numele de Gioconda.

Majoritatea istoricilor au căzut de acord că imaginea feminină pictată în tabloul numit Mona Lisa, o reprezintă pe Lisa del Giocondo, care s-a călugărit după moartea soțului ei.

Lisa del Giocondo a murit la vârsta de 63 de ani, la mănăstire, în 15 iulie 1543. Pe baza acestor date istorice, o echipă de arheologi italieni a început săpăturile în incinta mănăstirii Sfânta Ursula, astăzi monument istoric părăsit.

După ce au degajat podeaua mănăstirii, au descoperit o criptă unde bănuiau că se află locul unde se odihnește Mona Lisa, iar pe măsură ce săpăturile avansau, cercetătorii au descoperit un craniu de femeie.

Craniul a fost descoperit la o adâncime de 1,50 metri sub podea, alături de alte de alte fragmente din schelet. Săpăturile au fost sistate din lipsă de fonduri.

La scurt timp, un cercetător italian a ajuns la concluzia că Leonardo da Vinci a utilizat două modele pentru pictura sa, un bărbat și o femeie.

Primul model este Lisa Gheradini. Celălat model era Gian Giacomo Crapotti, numit și Salai. Atunci când Leonardo da Vinci a început să picteze tabloul avea 51 de ani și Lisa 24. Francesco del Giocondo nu și-a primit niciodată lucrarea. Leonardo a luat cu el lucrarea în Franța pentru a-i face ultimele retușuri. În anul 1519, Leonardo moare în Franța.

Cercetătorii britanici au descoperit că printr-o tehnică secretă, forma gurii se modifică în funcție de unghiul din care este privită. Atunci când este privită direct, linia gurii este coborâtă.

GIOCONDA - GIOCONDA, TEHNICI SECRETE DE PICTURĂ

Când ochii se îndreaptă pentru a examina alte părți ale tabloului, colțurile gurii par să urmeze o linie ascendentă, când astfel un zâmbet ce poate fi observat doar indirect. Tehnica se numește sfumato.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top