GINGHIS HAN, UN NAPOLEON AL STEPELOR

0

Ginghis Han a fost geniul brutal al istoriei. Mai este numit și Napoleon al stepelor. A fost un lider extraordinar creatorul celui mai vast imperiu, sau un ucigaș cu sânge rece care a făcut peste 30 de milioane de victime?

Ginghis Han a cucerit teritorii din Ungaria, Austria, Polonia și până în Japonia, Vietnam și Indonezia. Imperiul mongol avea o întindere de 30 milioane de metri pătrați. Un teritoriu egal cu cel al Africii. El a reușit să cucerească teritorii ruse pe timp de iarnă, ceea ce Napoleon și Hitler nu au reușit.

Marele poet Pușkin spunea, mongolii au rupt Rusia de Europa dar, nu i-au dat nici algebra, nici pe Aristotel.

În toate luptele sale, Ginghis Han s-a bazat pe cavalerie. Arcașii săi erau imbatabili. În secolul al XIII-lea, populația mongolă era în jur de 2 milioane. Pentru că erau războinici, nu produceau nimic.

Singura lor sursă de a supraviețui erau bunurile acaparate de la alte popoare. Ginghis Han era un nomad analfabet, dar un geniu al războiului. Lumea era îngrozită de rapiditatea și brutalitatea cu care mongolii cucereau teritorii după teritorii.

Se crease o adevărată psihoză. Pentru că mongolii nu aveau o scriere a lor, el a ordonat ca un copil tătar să fie instruit în scrierea Uigură. În aceste condiții, el a putut să dea mai multe legi cu privire la organizarea armatei și a vieții de zi cu zi.

În mod ciudat, nimeni nu știe cum a murit Ginghis Han și unde este înmormântat. Legenda spune că ar fi murit în anul 1227, căzând de pe cal. Alte surse pretind că s-ar fi îmbolnăvit de malarie sau ar fi căpătat o rană la picior care a generat o cangrenă. Nici mormântul său nu a fost descoperit, cu toate că s-au efectuat multe cercetări.

Loading...

Conform legendei, cei 2000 de martori la înmormântarea lui Ginghis Han au fost omorâți pentru a nu divulga locul unde a fost înmormântat.
În anul 2001, cercetători de la Universitatea Chicago au descoperit 60 de morminte înconjurate de un zid.

Ginghis Han

Mormintele se află chiar în zona unde Ginghis Han a fost încoronat. După ce au fost cheltuite milioane de dolari pentru a descoperi celebrul mormânt, în anul 2007, o echipă de cercetători japonezi și mongoli au descoperit în stepă, la o distanță de 240 kilometri de Ulan Bator, rămășițele palatului lui Ginghis Han. Cercetările se desfășoară greoi pentru că guvernul mongol dar și populația se opun acestor demersuri.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și