Ghețarul Thwaites se topește într-un ritm alert – urmează Apocalipsa

Ghețarul Thwaites se topește într-un ritm alert – urmează Apocalipsa

Când planeta noastră este privită de sus, cel mai remarcabil lucru este Antarctica. Calota de gheață luminează ca un far uriaș de culoare alb.

Antarctica este formată din 30000000 km3 de gheață. Este o adevărată mașinărie de făcut gheață.

Ghețarul Thwaites ocupă o suprafață de 182000 de kilometri pătrați, în partea vestică a Antarcticii, o suprafață egală cu cea a statului Florida, SUA.

Thwaites este considerat cel mai periculos ghețar din lume pentru că prin topire, apa pe care o deține ar ridica nivelul oceanelor cu 65 de centimetri.

De curând, NASA a publicat o imagine cu o cavitate enormă din partea centrală a ghețarului. Cavitatea are o adâncime de peste 300 de metri și s-a format acum 3 ani.

Topirea acestui ghețar va pune în pericol o serie de zone de coastă. Specialiștii britanici susțin că în cazul topirii imensului ghețar, țărmul Regatului Unit va fi inundat.

Loading...

Mai mulți experți s-au deplasat în zonă pentru a evalua pericolul. Desprinderea ghețarului va antrena desprinderea unui alt gigant aflat în apropiere. Este vorba despre ghețarul Pine Island.

Topirea celor doi coloși va conduce la creșterea nivelului oceanelor cu un metru.

Mai mult, s-a estimat că acest fenomen va putea duce la prăbușirea întregii calote glaciare din partea vestică a Antarcticii, ceea ce ar duce la creșterea nivelului apelor cu trei metri. În aceste condiții, multe orașe din Marea Britanie ar ajunge complet sub ape.

În fiecare an, peste 50 miliarde de tone de gheață ajung în ocean. Față de anul 1990, ritmul de creștere al nivelului apelor s-a dublat.

Antarctica este acoperită de gheață în proporție de 98% și reprezintă cel mai mare rezervor de apă dulce de pe planetă.

Spre deosebire de Antarctica de Est, care este mai stabilă, în Antarctica de Vest, aproape 7000 de kilometri pătrați de gheață s-au prăbușit în mare.

loading...

Related posts