Ghetarii din Antarctica se topesc de trei ori mai repede decat se credea. Iata ce va urma!

Ghetarii din Antarctica se topesc de trei ori mai repede decat se credea. Iata ce va urma!

Dacă lumea nu s-a sfârșit conform calendarului mayaș, oamenii de știință susțin că sfârșitul omenirii ar putea să vină din alte cauze. Un nou studiu, efectuat recent de specialiștii de la Universitatea de Stat din Ohio, arată faptul că ghețarii din Antarctica, precum și alte regiuni, au întrat într-un ritm accelerat de topire.

De exemplu, temperatura înregistrată la staţia de cercetare Byrd din Antarctica de Vest au crescut cu 2,4 grade Celsius din anii ’50 şi până în prezent. Acest rezultat demonstrează faptul că ritmul accelerat al topirii ghețurilor va fi. în viitorul apropiat, cauza principală care va determina modificări geografice considerabile. Astfel, cercetătorii sunt de părere că temperaturile din zonele înghețate influențează topirea ghețarilor de 3 ori mai repede decât se preconizase până în prezent.

“Vestul Antarcticii este una dintre regiunile cele mai afectate de schimbare, dar şi cea mai recentă de care ştim”, a declarat meteorologul David Bromwich.

topirea gheturilor

În doar câțiva ani, dacă ritmul de topire se va menține, pentru că există posibilitatea să mai crească, nivelul mării va crește cu aproximativ 3 metri. Această constatare va influența în special orașele de coastă, care se vor scufunda, precum și țările joase, precum Bangladesh sau Tuvalu, care vor fi șterse de pe harta lumii.

Secolul trecut nivelul mării a crescut cu circa 20 de centimetri, în timp ce în secolul actual, dacă nu se depășesc aceste temperaturi, trebuie să ne așteptăm la o creștere de 60 centimetri. Fenomenul nu este însă singular, mai spun cercetătorii, şi alte zone din emisfera de nord fiind afectate. Astfel, în ultimii ani, mai multe bucăţi de gheaţă s-au prăbuşit în jurul Peninsulei Antarctice.

Loading...
loading...

Related posts