Gheorghe Marmureanu: “Urmeaza un cutremur foarte adanc, de peste 7 grade, asa rezulta din analizele noastre!”

Un cutremurfoarte adanc” ar urma sa se produca in Vrancea, zona de risc fiind sudul Moldovei si mai putin Capitala, a declarat prof. Gheorghe Marmureanu, care a precizat caasa rezulta din analizele” facute, scrie Kanald.

“Eu am spus ca urmeaza acum un cutremur foarte adanc. Asa rezulta din analizele noastre. Poate sa fie tip ’40 sau poate sa fie tip 1802”, a spus directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), prof. Gheorghe Marmureanu, referindu-se la seismele produse, tot in Vrancea, in 1940 si 1802, care s-au produs la adancimea de 150 de kilometri si au avut magnitudinea de 7,7 grade, respectiv 7,9 grade pe scara Richter.

Intrebat despre zonele de risc in cazul unui astfel de seism, Marmureanu a mentionat sudul Moldovei (Focsani, Bacau, Galati), Tulcea, dar si Basarabia si zona portului Odessa din Ucraina.

“In acest caz, Moldova apare, Basarabia, Chisinau, Odessa. in Romania, este vorba despre Focsani, Bacau, mai putin Iasiul. Bucurestiul va fi mai putin, din punctul meu de vedere. Asta v-o spun ca inginer constructor. (…) Galati, Tulcea…”, a spus prof. Gheorghe Marmureanu.

In acelasi context, el a mentionat ce urmari au avut asupra manastirilor din nordul Dobrogei cutremurul de adancime mare din 1940 si cel din 1977, produs la 94 de kilometri.

Loading...

“Vreau sa va dau o informatie foarte importanta. Toate manastirile din nordul Dobrogei, in 1940, au fost daramate. in 1977, n-au avut nimic”, a spus Marmureanu.

Prof. Gheorghe Marmureanu s-a referit in emisiune si la cutremurele de cel mult 7 grade pe Richter, subliniind ca acestea, in mod normal, nu produc victime si nici pagube materiale.

cutremur

“Putem avea cutremure pana in 7, am spus-o oricand, cel putin in ultimii cinci-sase ani. Un cutremur poate fi in orice zi, in orice noapte. Un cutremur de pana in 7 si chiar 7 nu produce pierderi de vieti omenesti si nici de bunuri materiale”, a spus el.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și