Take a fresh look at your lifestyle.

George Enescu și povestea sa de dragoste cu Maruca

În 19 august 1881, se năștea în comuna Liveni, Botoșani, George Enescu. Era cel de al doisprezecelea copil al familiei Enescu. Toți frații săi au murit la vârste fragede.

La vârsta de patru ani, Enescu primește o vioară și începe să cânte. La început, a cântat după ureche. Mai târziu, sub îndrumarea unui lăutar care se numea Nicolae Chiorul. La cinci ani, compune prima sa lucrare.

Din păcate, în prezent, drepturile de autor pentru cele mai multe partituri semnate de George Enescu sunt deținute de o editură franceză.
Maruca a fost marea dragoste a lui Enescu. Aceasta s-a căsătorit la vârsta de 18 ani, cu prințul Mihai Cantacuzino, cu 12 ani mai mare decât ea. În momentul în care a cunoscut-o, Enescu s-a îndrăgostit iremediabil de ea.

Din păcate, Maruca îl iubea la nebunie pe filosoful Nae Ionescu. Din căsătoria cu Mihai Cantacuzino, Maruca a avut doi copii. După moartea tragică a soțului ei, un accident de mașină, Maruca îl invită pe Enescu pentru a cânta în saloanele palatului Cantacuzino.

Maruca şi-a turnat acid pe faţă, de dorul lui şi al lui Nae Ionescu

Dezamăgită că amantul ei, Nae Ionescu, a părăsit-o pentru o duduie tânără, Maruca își dă foc și își aruncă vitriol pe față. Este internată într-un sanatoriu de boli psihice, de lângă Viena.

După ce și-a revenit, acceptă cererea în căsătorie a lui George Enescu. Acesta scria, pentru mine a iubi este grav, este definitiv. Boala de care suferea, picioarele îi erau pline de varice, se agravează. Fire econoamă, Enescu își neglijează sănătatea, preferând în locul tratamentului să facă masaje. Cu banii strânși a construit la Sinaia o vilă superbă, pe care i-a dăruit-o Marucăi.

Loading...

Mircea Eliade scria despre Maruca că era o femeie vanitoasă. După căsătoria cu Enescu, și-a păstrat numele de Cantacuzino. Într-o discuție pe care a avut-o cu Maruca, cu toate că era căsătorită cu Enescu, aceasta i-a povestit despre dragostea vieții sale, care a fost Nae Ionescu.

Undeva la etaj, scrie Eliade, l-a întâlnit pe Enescu, gârbovit, bolnav și izolat. În noaptea de 4 mai 1955, moare la Paris Enescu. Prima persoană care a fost chemată de Maruca a fost notarul. Voia să se asigure că este unică moștenitoare.

După moartea compozitorului, Martha Bibescu îi face Marucăi o vizită la Paris. Spectacolul este unul îngrozitor. Găsește o bătrânică cu o privire tulbure care vorbea cu fantomele.

George Enescu

A fost înmormântată alături de Enescu la cimitirul Pere Lachaise din Paris, alături de Enescu. Pe piatra de mormânt scrie, George Enescu și Maria Enescu, născută Rosetti Tescani.

loading...

Comentariile sunt închise.