Take a fresh look at your lifestyle.

Geniu al matematicii ajutat de o zeitate sa elaboreze teoria comportamentului gaurii negre

Srinivasa Ramanujan s-a născut într-o familie foarte săracă din India. De mic copil a fost pasionat de matematică și pentru că era foarte credincios tot timpul a susținut că întreaga inspirație îi este oferită de zeița Namagiri. Ramanujan a fost un autodidact și a învățat tot ce putea învăța, fapt pentru care a fost considerat un geniu în stare pură. El a trimis zeci de scrisori către matematicienii celebri din vremea să, anii ’20, și astfel s-a făcut remarcat în întreaga lume.

În acest fel, matematicianul de origine engleză G. H. Hardy l-a invitat pe tânărul indian să studieze cu o bursă la Universitatea din Cambridge. În urma problemelor financiare acute, matematicianul indian reușește în cele din urmă să ajungă în Anglia. Activitatea sa de aici este impresionantă pentru că reușește să bulverseze întreaga lume cu formulele matematice pe care le inventează.

Un zeu mi s-a arătat în vis și mi-a dictat aceste formule. Sunt nişte imagini cu calcule nemaiîntâlnite pe care mi le-a arătat zeița hindusă Namagiri„, susținea indianul imediat după ce a făcut publice formulele cunoscute dreptfuncția theta false”.

Aceste formule nu au fost înțelese la vremea respectivă și au generat un val imens de comentarii și păreri. Unii matematicieni îl contestau pe Ramanujan cât și formulele care erau dictate de divinitatea hindusă.
G. H. Hardy s-a străduit ani mulți să dezlege formulele lui Ramanujan, dar nu a ajuns la nicio concluzie. Totuși s-a dezvoltat ideea cum că aceste formule sunt aplicabile în calculele matematice și fizice, inclusiv în teoria corzilor.
Geniul indian s-a stins la numai 32 de ani, din cauza unei boli necruțătoare, dar a lăsat moștenire un lucru foarte important. Recent, matematicianul Ken Ono de la Universitatea Emory, a reușit să dezlege misterul acestor formule.

Srinivasa Ramanujan

Cu aceste formule am putea deduce comportamentul găurilor negre. Așa am rezolvat problema misterioasă din ultimele lui scrisori. Am găsit dezlegarea de la formula venită în viziunile lui de la zeița Namagiri. Moștenirea lui Ramanujan este mult mai importantă decât oricine ar fi ghicit atunci când a murit. Nimeni nu vorbea despre găurile negre în anul 1920, iar acum munca lui ne ajută să le înțelegem„, a declarat Ken Ono, imediat după ce a reușit să descopere ceea ce ascund formulele matematicianului indian.

Loading...

În acest fel, putem să realizăm că matematicianul indian nu a mințit când a spus că zeița hindusă i-a dictat formula după care se calculează comportamentul unei găuri negre pentru ca matematicianul nu avea cum să inventeze singur o astfel de funcție.

loading...

Comentariile sunt închise.