Take a fresh look at your lifestyle.

GENIILE, ARISTOCRAȚII INTELIGENȚEI

Nu există mari spirite fără un grăunte de nebunie. Geniile excelează în domeniile lor și sunt persoane mediocre sau chiar nule în alte domenii.

Psihiatrii sunt de acord atunci când vorbesc despre influența nebuniei asupra inteligenței. Nebunia determină o stare de surescitare care antrenează creierul în activități deosebite.

În faze numite critice de medici, un bolnav cu grave probleme mentale devine plin de umor, de vervă. Au fost cazuri în care o persoană cu o asemenea boală era un scriitor de excepție. După ce s-a vindecat nu a mai fost capabilă să scrie o scrisoare. Alți bolnavi, în perioade de criză, deveneau pictori de excepție.

Goethe susținea că își vede imaginea care venea să se întâlnească cu el. Multe genii au avut un complex datorat de înălțimea mică. Vorbim despre Aristotel, Horațiu, Platon, Napoleon, Balzac, Einstein.

Multe genii au fost stângaci sau aveau malformații ale cutiei craniene, hidrocefalee sau macrocefalee, asimetrie craniană.

De unde vine inteligența geniilor, acești aristocrați ai inteligenței? Aceste persoane sunt excentrice, au o logică imprevizibilă, de regulă, sunt marginalizați de contemporanii lor nefiind înțeleși. Deseori destinul lor este tragic.
Zola avea note foarte slabe la franceză, în timp ce, Goethe vorbea șase limbi, la vârsta de șapte ani.

Loading...

Multe dintre aceste genii susțineau că cele mai ilustre idei le-au venit prin intermediul visului. Stradinitz a descoperit structura circulară a moleculei, în timpul somnului, aceeași situație pentru Decartes.

Pentru societate ei erau niște ciudați. Picasso putea să stea câteva zile închis în atelierul său, fără să mănânce. Einstein prefera să meargă în picioarele goale în pantofi. Newton uita să se îmbrace când ieșea pe stradă.

Pentru Newton alchimia însemna mai mult decât fizica. Pentru Einstein muzica prima fizicii, iar pentru Picasso femeile erau înaintea picturii.

Cubismul la Picasso a apărut după ce a văzut o statuetă africană. Teoria lui Arhimede a plecat de la o baie, iar cea a lui Newton de la un măr. O altă caracteristică a geniilor este starea de melancolie pe care o au în permanență.

EINSTEIN

Diagnosticele psihiatrilor erau diverse. Einstein suferea de sindromul Asperger, John Nash, premiul Nobel pentru economie, era schizofrenic, Van Gogh și-a realizat picturile atunci când avea halucinații.
Psihiatrii susțin că între nebunie și creativitate sunt legături puternice.

loading...

Comentariile sunt închise.