The news is by your side.

Găurile negre, fenomene misterioase și imposibil de explicat din Universul nostru

0

Chiar înainte de a fi cunoscute pe deplin, găurile negre au stârnit curiozitatea și fascinația oamenilor de știință. Aceste obiecte imense, care se află în Universul nostru, provoacă valuri de mister datorită comportamentului lor ciudat, care pur și simplu sfidează legile fizicii.

Ce este o gaură neagră?

O gaură neagră este un corp astronomic închis sau limitat, care absoarbe orice tip de materie. Odată intrată materia într-o gaură neagră, ea nu mai poate scăpa.

O gaură neagră de masă stelară se formează atunci când o stea foarte mare se prăbuşeşte în interiorul ei, spre sfârşitul vieţii sale. Gaura neagră poate să continue să crească, înghiţind alte stele sau fuzionând cu alte găuri negre, generând uneori aceste găuri negre supermasive care ocupă centrele galaxiilor.

Fascinația oamenilor de știință

În 1916, Karl Schwarzchild a descoperit prima soluție modernă prin care se putea înțelege comportamentului unei găuri negre. Această soluție consta în definirea unei teorii a relativității, în formă incipientă, care încerca definirea unui asemenea corp astronomic. Abia în 1958, David Finkelstein reușește să demonstreze, prin formule matematice, că orice tip de materie, odată intrat într-o gaură neagră, nu mai poate scăpa de acolo. Acest fenomen se datorează câmpului gravitațional extrem de puternic, din interiorul găurii negre.

În ciuda invizibilității interiorului, prezența unei găuri negre poate fi dedusă prin interacțiunea cu restul materiei. Astronomii au identificat numeroase posibile găuri negre stelare în sistemele binare, studiind interacțiunea lor cu stelele companion. În momentul de față se înregistrează o puternică tendință spre consens asupra acceptării ideii că în centul majorității galaxiilor se află o gaură neagră super-masivă.

În ciuda acestor cunoștințe, în prezent, nimeni nu poate spune cu exactitate ceea ce se petrece într-o gaură neagră. De unde provine acea forță gravitațională sau ce stă la originea ei. Cu toate acestea, fizica modernă ne spune că un corp astronomic, cu cât este mai mare, cu atât generează o forță gravitațională mai mare. În acest sens, se poate concluziona că găurile negre, chiar dacă sunt invizibile ochiului uman, se întind pe suprafețe extrem de mari.

La marginea unei găuri negre există ograniță” invizibilă numită orizontul evenimentului. Odată depășită această graniță nimic nu poate scăpa din gaura neagră, nici măcar lumina, motiv pentru care tot ceea ce se întâmplă într-o gaură neagră rămâne invizibil. Se presupune în interiorul unei găuri negre este foarte luminos, asta în condițiile în care materia existentă în interiorul ei nu își schimbă forma și proprietățile.

gaura-neagra Găurile negre, fenomene misterioase și imposibil de explicat din Universul nostru

În centrul unei găuri negre se află unul dintre cele mai misterioase fenomene fizice: singularitatea. Singularitatea este un punct de volum ce tinde spre zero, dar care conține o masă ce tinde spre infinit. În cazul unei găuri negre, singularitatea este masa unei întregi stele de minimum 20 de ori mai mare decât Soarele nostru, concentrată într-un punct al spațiului. Singularitatea are o forță gravitațională colosală, ea dând forța de atracție a unei găuri negre.

În ultimii ani, progresele tehnologice i-au ajutat pe oamenii de știință să descopere locurile unde se află găurile negre. Este posibil ca în 2018 să aflăm mai multe informații cu privire la aceste obiecte misterioase și într-un viitor apropiat să putem înțelege fenomenul de singularitate și tot ceea ce stă la baza creării unui câmp gravitațional atât de puternic.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

 

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și