GANGE, ÎNTRE NIRVANA ȘI FOCARE DE INFECȚIE

0

Recluziunea în singurătate sau retragerea în sălbăticie, în pietre și peșteri, unde prieteni îți sunt păsările și animalele este o practică întâlnită la ortodocși, catolici, musulmani, budişti.

Recordul absolut le aparține călugărilor hinduși, ordinul sddhișilor, ascunși în înălțimile munților Himalaia, la înălțimi de peste 4500 de metri altitudine, în apropiere de izvoarele sfinte ale Gangelui.

Locul cel mai sfânt al hindușilor se numește Gaumukh, Gura Vacii, un ghețar aflat la o altitudine de 3900 de metri. Ghețarul este situat pe un pat de morene care emană o iradiere albastră. În mijloc se află o deschizătură prin care Gangele iese triumfător.

Gangele este râul sfânt al tuturor indienilor. Ei sosesc din toată India pentru a se purifica. Este o adevărată Golgotă a hinduismului. Ca să ajungi acolo,întâmpini alunecări de teren, ploi, furtuni. Cei care participă la acest pelerinaj sunt adevărați martiri.

Călugării siddhiși locuiesc mai sus de izvoarele Gangelui. Ei sunt o comunitate aparte prin aspectul și comportamentul lor. Ei umblă goi, mânjiți cu cenușă pe corp, părul îl poartă purtat în cocuri spectaculoase și pe frunte sunt vopsiți în culorile sectei din care fac parte.

O dată la trei ani, are loc un festival pe fluviul Gange, unde participă milioane de pelerini. Gangele devine un focar de infecție din cauza bacteriilor și virușilor. Peste o sută de milioane de turiști vin pentru a venera divinitatea, pentru a se scălda. Pentru indieni Gangele este un fluviu sacru. Pentru turiștii occidentali este unul dintre cele mai poluate locuri din lume.

Indienii cred că Gangele îi poate spăla de păcate. Cenușa celor morți este aruncată în Gange pentru a fi curățate păcatele defunctului.
La fiecare trei ani, în 10 februarie, peste 30 milioane de persoane intră în apele Gangelui pe o porțiune de 80 de metri. Gange a devenit un fluviu de fecale și urină.

Aruncarea cadavrelor în Gange este interzisă. Atunci când apele fluviului scad, la suprafață apar sute de cadavre. Indienii evită incinerarea care costă 40 de dolari, o sumă mult prea mare pentru mulți dintre ei și aruncă cadavrele în Gange.

GANGE - GANGE, ÎNTRE NIRVANA ȘI FOCARE DE INFECȚIE

Mulți preferă să arunce cadavrele în fluviu, care conform tradiției se vor purifica. Fluviul Gangeare istoria sa. Izvorăște dintr-un ghețar, are apa pură, parcurge sute de kilometri şi devine cimitirul celor care cred că pot atinge Nirvana.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și