Gânditorul de la Hamangia ȘI SECRETUL FUNCȚIEI MATEMATICE PI

În anul 1956, la Cernavodă, pe dealul Sofiei, arheologii au descoperit un cimitir de inhumație neolitică, aparţinând culturii Hamangia.

Două sculpturi de lut ars au atras atenția specialiștilor. Ele reprezentau un bărbat așezat pe un scăunel într-o poziție ce imită gestul gândirii și o femeie șezând alături.

Despre cele două statuete se spune că au o vechime de peste 6000 de ani. Ceramica de tip Hamangia excelează prin decoruri cu motive triunghiulare dispuse concentric pe umăr.

În anul 2000, Gânditorul de la Hamangia, a fost desemnat de o comisie internațională, unul din cele 10 artefacte ale culturii pământene și care ar trebui să reprezinte planeta. S-a propus ca Gânditorul să fie unul dintre simbolurile trimise în spațiu pentru o eventuală întâlnire cu civilizații extraterestre.

În acest mediu favorabil al formelor geometrice, Gânditorul de la Hamangia, își dezvălui adevăratele virtuți. Înălțimea statuetei este de 113 milimetri și circumferința cercului în care se înscrie este de 355 de milimetri.

Loading...

Aceste valori sunt unice în matematică, fiind singurele numere întregi al căror raport este chiar Pi cu o imprecizie de numai 3 zecimi de milionimi.

Aceste numere au fost păstrate cu strășnicie de inițiații vechilor popoare, ele fiind atestate mai târziu de învățați geto-daci, codificate și în structura sanctuarelor de la Sarmisegetuza Regia.

Vechii egipteni le cunoșteau și ei, iar la chinezi au apărut ceva mai târziu. Operația de obținere a lui Pi din două numere întregi reprezintă cea mai veche atestare a relației fundamentale.

Valoarea numerică 355 poate fi obținută prin dublarea înălțimii medii a omului. Se presupune că sistemul zecimal ar fi fost cunoscut.

Acest sistem are o virtute de excepție, pe care anticii au observat-o și anume că înmulțind sau împărţit orice valoare numerică cu 10, 100, 1000, valoarea va rămâne neschimbată, modificarea fiind numai cantitativă, valorile numerice păstrându-și personalitatea.

La fel, legat de dimensiunile piramidei Keops, 239 metri bază și 148 de metri înălțime, împărțite la 10 se obține o piramidă construită pe dimensiunile craniului uman, în care intră perfect Gânditorul.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...
S-ar putea să-ți mai placă și