Galaxia în pericol?Sagittarius A, gaura negră din centrul galaxiei și-a intensificat activitatea!

Galaxia în pericol?Sagittarius A, gaura negră din centrul galaxiei și-a intensificat activitatea!

În anul 2016, astronomii descopereau în centrul galaxiei noastre o gaură neagră gigantică. La câteva luni după această descoperire, s-a observat o accelerare bruscă a emisiilor de raze X.

A fost numită Sagittarius A, are o masă de 4,3 milioane de ori mai mare ca cea a Soarelui și se află la o distanță de 27000 de ani lumină față.

Intensificarea emisiei de raze X presupune că toată materia neagră care este în apropiere este înghițită de acest gigant care a fost numit devorator de materie.

Sagittarius A

Gabriele Ponti, cercetător la institutul Max Planck a declarat că ceva se produce în centrul galaxiei, într-o regiune foarte densă, dat fiind intensificarea emisiei de raze X. S-a estimat că Sagittarius A s-a format acum 400 de ani, perioadă în care a fost inactiv.

Flash-urile surprinse în anul 2016 și intensificare lor în lunile următoare, i-au făcut pe cercetători să susțină că devoratorul de materie a devenit activ.

Gaura neagră este un termen inventat de fizicianul John Wheeler în anul 1967, care descria o concentrație de masă/energie atât de compactă care nu se poate sustrage forței gravitaționale produsă de aceasta.

Loading...

Existența găurilor negre a fost luată în serios după ce Einstein a lansat Teoria Relativității Generale. Einstein descria existența unui câmp gravitațional produs de un corp simetric sferic în vid.

Proprietatea principală care definește o gaură neagră este orizontul său, care este granița unei regiuni din care nimic nu poate scăpa, nici măcar lumina. Cu cât o gaură neagră devorează mai multă materie, cu atât diametrul ei este mai mare. S-a estimat că o gaură neagră care are masa egală cu cea a Pământului emite raze cu dimensiuni de câțiva milimetri.

Timpul se scurge mult mai lent în apropierea unei găuri negre. Astfel, o persoană care se apropie de o gaură neagră, se va mișca mai lent.

Einstein susținea prin Teoria Generală a Relativității că în interiorul unei găuri negre, forțele mareice devin infinit de mari și se produce prăbușirea în singularitate. Referitor la formarea găurilor negre există mai multe teorii. Cea mai uzitată este cea a colapsului stelar.

Găurile negre

O stea va forma o gaură neagră după ce fuziunea sa nucleară se va opri. Materia cade în propriul său centru gravitațional, devenind din ce în ce mai dens.

În galaxii există și găuri negre supermasive a căror formare nu este clară pentru cercetători.

loading...

Related posts