Furtuna solara care a fost la un pas sa declanseze un razboi nuclear

O furtuna solara puternica din 1967 a inflamat Razboiul Rece, care a fost gata sa degenereze intr-unul nuclear.

Fenomenul s-a declansat pe 18 mai 1967. Cinci zile mai tarziu a fost emisa o radiatie atat de puternica, incat era vizibila cu ochiul liber, potrivit Space.com.

Radarele de avertizare antiracheta ale Fortelor Aeriene americane, localizate in Alaska, Groenlanda si Marea Britanie, pareau a fi blocate. Oficialii americani s-au gandit ca este o actiune a Uniunii Sovietice, care ar fi echivalat cu un act de razboi, asa ca au pregatit un avion echipat cu arme nucleare pentru lansare.

Nu a fost insa lansat niciodata. Expertii americani si canadieni au depistat la timp cauza perturbarii radarelor. Armata americana monitoriza activitatea solara si efectele sale asupra Pamantului din anii ’50, iar in ’67 primea actualizari zilnice.

Radiatia din 23 mai 1967 a fost insotita de o eruptie de plasma solara care a ajuns pe Pamant 40 de ore mai tarziu. Aceasta a declansat o furtuna geomagnetica puternica, care a perturbat comunicatiile radio ale americanilor timp de aproape o saptamana. Luminile nordice au fost intensificate in asa fel incat au ajuns sa se vada pana in New Mexico.

Nu a fost singura data cand Razboiul Rece putea degenera intr-un atac nuclear cu urmari catastrofale. In 1962, Vasili Arhipov, comandant adjunct de pe un submarin rusesc in apropiere de Cuba, inconjurata de nave americane care instituisera o blocada, si-a convins seful sa nu declanseze un atac nuclear, ca raspuns la ceea ce parea a fi un atac declansat de americani.

Furtuna solara

Pe 26 septembrie 1983, un alt ofiter rus, Stanislav Petrov, responsabil al centrului de monitorizare nucleara de la Oko, a considerat in mod corect ca fiind falsa avertizarea emisa de sistemul centrului conform careia o racheta nucleara fusese emisa de SUA. Decizia sa a prevenit lansarea unor arme foarte puternice care erau pregatite si riposta SUA care ar fi sters probabil omenirea de pe fata Pamantului, scrie Ziare.com.

Loading...loading...
S-ar putea să-ți mai placă și