FRONTIERA DINTRE VIAȚĂ ȘI MOARTE, O ZONĂ MISTERIOASĂ

FRONTIERA DINTRE VIAȚĂ ȘI MOARTE, O ZONĂ MISTERIOASĂ

Medicii de la un spital canadian s-au confruntat cu un caz fără precedent în istoria medicinei. Un pacient care se afla în faza terminală a bolii sale a fost declarat mort și debranșat de la aparate.

Timp de 10 minute după ce decesul a fost declarat, s-a înregistrat o puternică activitate cerebrală, susținută de activitatea undelor delta care activează în timpul somnului profund.

Medicii au declarat că această neobișnuită activitate s-a înregistrat după oprirea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Situația înregistrată este fără precedent și inexplicabilă din punct de vedere medical.

Un experiment realizat în anul 2011 pe un șoarece a relevat că după decapitarea acestuia, activitatea cerebrală a continuat timp de un minut. Specialiștii au numit perioada de un minut, frontiera dintre viață și moarte.

Conform unor studii realizate în anul 2016, peste 1000 de gene funcționează câteva zile de la înregistrarea morții. Concluzia a fost că după moarte există o anumită viață genetică, că mașinăria celulară nu se oprește brusc.

O persoană este declarată moartă în momentul în care inima și creierul nu mai funcționează. Paradoxal, progresiv, după înregistrarea decesului, activitatea anumitor gene își accelerează activitatea. La rozătoare sau la pești, activitatea unor gene, peste 500, poate continua timp de patru zile.

Loading...

O altă constatare făcută de specialiști se referă la faptul că anumite gene nu funcționează pe toată durat vieții, în schimb, ele se activează după moarte. Aceste gene au fost numite zombi.

Moartea este începutul unor transformări biochimice care se produc în organism. În următoarele ore, 6-10 ore, corpul devine rigid din cauza lipsei activității muşchiulare. Bacteriile care atacă organismul produc cantități mari de gaz. Cu toate acestea, au existat cazuri în care un cadavru nu a fost descompus nici după 50 de ani.

Moartea rămâne un mister și pentru unele persoane nu este un sfârșit. Deși creierul moare, anumite părți ale sistemului nervos rămân funcționale. Medicii susțin că după moartea unui pacient au observat reflexe care duceau la mișcarea mușchilor sau la producerea unor spasme. Alții au declarat că au observat mișcări sporadice ale abdomenului.

În unele cazuri, din cauza producerii fenomenului rigor mortis, întărirea mușchilor, corzile vocale produc niște sunete sinistre.

loading...

Related posts