FRIEDGARD THOMA, DRAGOSTEA TÂRZIE A LUI EMIL CIORAN

0

În ianuarie 1981, Friedgard Thoma avea 35 de ani, locuia în Kholn și se pregătea pentru teza în filosofie. Era o admiratoare a lui Cioran și hotărăște să-i scrie o scrisoare în care să își exprima admirația pentru omul și opera scriitorului.

S-a produs ceea ce puțini aveau să creadă că se va întâmpla. Cioran s-a îndrăgostit de tânăra lui admiratoare. Friedgard sosește la Paris unde alături de Cioran petrece clipe de neuitat.

Cioran se comporta ca un adolescent, îi scria bilete de dragoste pe șervețele, se plimbau de mână ca doi adolescenți. Cioran avea 70 de ani și trăia alături de Simone Boue de câțiva zeci de ani.

Friedgard declara că și-a găsit jumătatea, făcând aluzie la faptul că Cioran avea 70 de ani, iar ea 35 de ani. Cioran nu a dorit să rămână la condiția de mentor al tinerei sale prietene.

Friedgard scria, nu am dorit să ridic la nivel sexual relația noastră, dar acest lucru s-a întâmplat. Pentru a putea pune capăt acestei relații, Friedgard insistă să o cunoască pe Simone, situație care i-a oferit pretexte să-l tempereze pe Cioran în excesele lui erotice.

Friedgard revine la Kholn și timp de câțiva ani, cei doi continuă relaţii prin intermediul scrisorilor. În iunie 1995, Cioran moare la vârsta de 84 de ani. La câțiva ani distanță, Simone va muri înecată în Sena.

Mulți au considerat că a fost o sinucidere. După moartea celor doi, Friedgard va publica o carte despre un bătrân cam țicnit care se îndrăgostește de o tânără. Mai mult, va publica și scrisorile primite de la Cioran.

La zece ani de la moartea lui Simone, fratele acesteia, Henry, pune în vânzare apartamentul în care Cioran și partenera sa au petrecut zeci de ani. Angajează pe o cunoștință să facă curat în tot apartamentul, inclusiv în subsolul casei.

Aceasta descoperă zece caiete cu însemnări ale lui Simone Boue despre Cioran. După un proces care a durat mai mulți ani, ea devine proprietara celor zece caiete, justiția considerând că a reușit să recupereze manuscrise ale căror valoare a fost estimată la 200000 euro.

Emil Cioran - FRIEDGARD THOMA, DRAGOSTEA TÂRZIE A LUI EMIL CIORAN

În prezent, cele zece caiete valorează peste un milion de euro.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și