Frenologia, știința care determină personalitatea umană în funcție de cutia craniană

Medicul austriac Franz Joseph Gall (1758-1828) a speculat că diferitele funcții mentale sunt localizate în anumite părți ale creierului, devenind astfel primul om care a avansat teoria localizării cerebrale. În cartea sa, The Anatomy and Physology of the Nervous System in General and the Brain in Particular, Gall a expus principii care se concentru pe conturarea și măsurarea capului uman ca bază a doctrinei sale privind cranioscopia sau frenologia.

Gall considera că se poate stabili comportamentul, personalitatea, caracterul, calitățile și slăbiciunile unui individ studiind conturul craniului său sau eventualele deformări ale acestuia. Alături de hărți topografice reprezentând și ilustrând descoperirile sale, cartea și teoriile lui Gall au provocat senzație, până în zilele noastre.

Mulți alți specialiști au salutat și îmbrățișat frenologia ca pe o nouă știință, sau au acceptat să o numească pseudoștiință.Chiar și în zilele noastre, există medici, societăți și site-uri de Internet care susțin autenticitatea și acuratețea frenologiei.

Poate fiindcă ea pare să fie atât de logică, cu hărți ușor de urmărit și interpretări clare, frenologia a oferit o tehnică de diagnostic relativ simplă și a stârnit un viu interes în multe părți din Europa și SUA. Presupusele aplicații științifice și medicale ale frenologiei și-au găsit curând utilizare din partea autointitulaţilor experți, care au exploatat-o.

Frenologia a devenit atractivă în multe privințe, de la alegerea partenerilor de căsătorie la angajările în anumite locuri de muncă, ca instrument de diagnostic pentru bolile psihice și modalitatea de a determina profiluri de personalitate, dar mai ales pentru a produce bani.

Loading...

frenologie

Saloanele unde se practică frenologia au înflorit între 1820 și 1842, dând naștere la multe invenții.Mașinile de frenologie au permis doritorilor să obțină o interpretare detaliată a personalității lor, prin intermediul unui soi de coif care le era așezat pe cap și le măsura și citea toate denivelările craniului.

Unele dintre dispozitive și istoria lor sunt expuse la Muzeul Invențiilor Medicale Discutabile din Minneapolis, Minnesota.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...
S-ar putea să-ți mai placă și