Frenologia, forma craniului delimitează personalitatea umana

Frenologia, forma craniului delimitează personalitatea umana

Medicul Franz Joseph Gall este cel care a pus bazele frenologiei. El a studiat craniile umane fiind convins că le poate citi. În funcție de fiecare dintre aceste cranii, el putea stabili personalitatea unei persoane.

Mai târziu, teoria sa a fost dezvoltată de cercetătorul italian, Cesare Lombroso, care a susținut că persoanele care ucid au o anumită configurație craniană, au brațele lungi și o dentiție defectuoasă.

Criminalii, în opinia sa, au caracteristici degenerative. Un criminal se naște cu gena criminalității. Teoria a avut susținători, dar și specialiști care au considerat-o ca nefiind științifică.

Mulți scriitori au preluat această teorie, prezentând ucigașii ca fiind purtători ai unor caracteristici specifice. Descrierile făceau referire la forma capului, ochi, mâini, culoarea pielii, forma frunții.

Se considera că personalitatea unui individ nu este determinată doar de vibrațiile corpului uman ci și de unele particularități ale degetelor, unghiilor, palmei.

În toată această teorie s-a susținut că ochii au o importanță mare în determinarea personalității unei persoane, pornind de la formă, mărime, culoare.

Cum era de așteptat, teoria a fost respinsă de mulți specialiști, însă, anumite părți ale ei se pare că au un dram de adevăr.

Să nu uităm că primul lucru pe care-l examinăm la o persoană sunt ochii. Aceștia pot să ne fascineze, să ne creeze o stare de panică, frică.

Studiile de mai târziu, au demonstrat că forma și dimensiunea craniului uman diferă de la bărbat la femeie, de la o rasă la alta, chiar de la o populație, la altă populație.

Cartea pe care Gall a scris-o a făcut senzație chiar dacă au fost voci pro și contra. El a realizat adevărate hărți ale craniului uman, susținând că poate stabili comportamentul, personalitatea, calitățile și slăbiciunile unui individ.

Conturul și deformările craniului, fiind în opinia sa, elementele care stabilesc unicitatea și trăsăturile unui individ.

Aceste studii ale lui Gall au stârnit interesul unor cercetători din SUA., care susțin principiile frenologiei Au fost cazuri în SUA când angajările în anumite locuri de muncă se efectuau în baza principiilor frenologiei.

craniile deformate

Mai târziu, a fost inventat un mecanism care era aplicat pe craniul persoanei. Acesta măsura toate denivelările și deformațiile craniului uman, iar în funcție de acestea era stabilită personalitatea subiectului.

În Muzeul Invențiilor din Minnesota există expus un astfel de mecanism, care în secolul al XIX-lea a făcut senzație.

CATEGORIES
Share This
>