The news is by your side.

Fregata Medusa, crime și canibalism pentru supraviețuire

0

„La Méduse” a fost o fregată cu trei catarge şi 44 de tunuri, care, în 1816, a plecat spre Senegal, în fruntea unui convoi de alte trei nave, cu misiunea de a prelua ţara africană de la englezi.

Căpitanul fregatei, Hugues Duroy de Chaumereys, nu mai navigase de 25 de ani. Era un tip arogant, care îşi privea subordonaţii cu dispreţ.

Din păcate, fregata a eşuat pe un banc de nisip, la aproape 40 de mile marine distanta de coasta Africii de Vest. Numai 250 de persoane aveau loc în bărcile de salvare. 146 de bărbaţi şi o femeie s-au instalat pe o plută construită din lemnul navei, plută care ar fi trebuit tractată de bărci.

O parte dintre supravieţuitorii naufragiului au trecut prin clipe tragice, greu de imaginat: crime şi canibalism.

Atât căpitanul Hugues Duroy de Chaumereys, cât şi noul guvernator şi-au asigurat un loc în bărcile de salvare, unde se aflau şi provizii. Pluta s-a pierdut de restul bărcilor iar proviziile, şi aşa puţine, au fost mărul discordiei și clicul care a declanşat scene greu de imaginat, între oameni.

Oamenii au înnebunit de foame şi sete, delirând din cauza conditiilor-limita în care se aflau și au început să se lupte între ei. Singura bătură disponibilă era vinul, întunecându-le minţile. Scenele ce au avut loc pe plută sunt demne de filmele horror. Cei mai slabi au fost ucişi şi mâncaţi.

Însetaţi şi înfometaţi, unii dintre bărbaţi au început să rupă carne din cadavrele de pe plută. Laolaltă, soldaţi şi ofiţeri i-au mâncat pe cei morţi„, relatează Alexander McKee în cartea saNaufragiul Meduzei”.

După cea de a treia noapte, numai 48 de pasageri mai trăiau, dintre care 12, cei mai slăbiţi, au fost aruncaţi în apă în încercarea de a se economisi cele câteva raţii.

După 13 zile, pluta este descoperită de nava Argus. Doar 15 supravieţuitori au fost găsiţi, dintre care cinci au murit în următoarele zile. Căpitanul Fregatei este judecat şi condamnat la închisoare.

Fregata-Medusa Fregata Medusa, crime și canibalism pentru supraviețuire

Și catastrofa a devenit artă. Drama petrecută pe mare, acum aproape două sute de ani, i-a impresionat profund pe contemporani. Cei care trec pragul Muzeului Luvru pot descoperi imaginile îngrozitoare, redate de pictorul Theodore Gericault, în tabloul intitulat “Pluta Meduzei”.

A1.ro

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și