Stiinta

Frank, primul om bionic. Merge, vorbește și respiră

Oamenii de știință au realizat primul om bionic, cu sistem circulatoriu, inimă și chiar plămâni. Robotul Frank este o adevărată surpriză, în condițiile în care toate organele bionice au fost conectate între ele și astfel s-a născut primul robot bionic din lume.

La fel ca și Frankenstein, primul om bionic este îmbinat din cele mai performante proteze și organe artificiale care au colectate de la diverse laboratoare din lumea întreagă. Robotul Frank, după cum a fost denumit primul om bionic, este un proiect de peste un milion de dolari. Chipul robotului a fost modelat după chipul psihologului Bertolt Meyer, de la Universitatea din Zurich, care s-a născut fără mâna stângă și a purtat toată viața sa o proteză bionică.

Echipă de cercetători care a pus bazele acestui proiect susține că cele mai performante proteze bionice au fost folosite. Picioarele robotului Frank sunt de tip BIOM și sprijină un exoschelet robotic numit Rex. Corpul robotului este construit manual și reprezintă două treimi din totalul corpului uman. Robotul are o înălțime de 1,83 metri și 77 de kilograme.

„Ideea proiectului a fost de a reuni toate organele umane bionice și de a vedea ceea ce iese. Rezultatul este unul surprinzător și incredibil”, a declarat Berthold Meyer, unul dintre realizatorii proiectului.

Frank are aproape un set complet de organe artificiale, inclusiv inimă artificială, sânge, plămâni, pancreas, splina, rinichii, și un sistem circulator de funcționare. Inima artificială este implantată persoanelor care așteaptă un transplant de inimă și are o perioadă de funcționare între 6-12 luni. Sistemul circulator este realizat din vene, concepute din rășină, care le imită foarte bine pe cele din corpul uman.

Creierul omului bionic seamănă destul de bine cu cel uman. De asemenea, specialiștii au realizat o retină artificială pe care au dispus-o în ochii lui Frank.

om bionic 446x300 - Frank, primul om bionic. Merge, vorbește și respiră

Impresionant este că specialiştii l-au dotat cu un soft special, care îi permite să poarte o conversație normală și să se comporte precum un om normal. Singura problemă este că omul bionic nu are conștiință și nici nu poate experimente cele mai comune dintre sentimente. Chiar și așa, robotul Frank este un pas major pe care oamenii de știință l-au făcut spre descoperirea vieții veșnice.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top