Fotografia post-mortem, o arta macabra

Fotografia post-mortem, o arta macabra

Fotografia post-mortem, cunoscută și sub numele de portret memorial sau „memento mori”, este un tip de fotografie născut în epoca victoriană. Drept parte componentă în procedeul doliului din acea epocă, acest de tip de fotografie morbidă consta în fotografierea rudelor recent decedate.

Inventarea dagherotipului, primul aparat de fotografiat, a deschis porțile clasei mijlocii din întreaga Europa, dar mai ales din Anglia, unei mode bizare. Rudele proaspăt decedate erau îmbrăcate în cele mai bune haine și erau așezate în diferite poziții pentru a fi fotografiate.

Prima fotografie post-mortem a fost făcută în anul 1837 la decesul tânărului Jedidiah Williamson, care fusese lovit de o trăsură. Unul dintre vecinii acestuia, pictorul William Sidney Mount, a creat primul portret de tip memorial.Fotografiile post-mortem nu erau un procedeu nou, însă dagherotipia le permitea celor din clasele muncitoare să comande portrete memoriale, având ca scop evocarea amintirii celor dragi.

Ciudat este că majoritatea decedaților par vii în fotografii pentru că sunt așezați în diverse poziții bizare. Probabil că din dorința omului de a sfida moartea s-a născut această formă macabră de artă fotografică. De asemenea și sărăcia a contribuit decisiv la dezvoltarea portretelor post-mortem, pentru că oamenii nu își permiteau să se fotografieze cât timp erau în viață și din dorința rudelor de a avea o amintire cu cei dragi a fost inventată această fotografie.

De la începutul anilor 1940 portretele memoriale au fost scoase din uz în America de Nord și Europa Occidentală, fiind adesea catalogate drept „vulgare, tabu”. Percepția contemporană a acestor imagini contrastează cu frumusețea și importanța lor sentimentală din perioada de glorie, semnalând un mai mare disconfort al populației contemporane față de moarte. Totuși, este de remarcat faptul că o serie de fotografi contemporani au creat portofolii cu imagini post-mortem, menite să schimbe percepția actuală a publicului.

loading...

Related posts