The news is by your side.

FOCUL, DISTRUGERE, PURIFICARE ȘI CREAȚIE

0

Focul este o componentă importantă a istoriei civilizației omenirii. Focul ne-a scos din întunecata Epocă de Piatră. În filosofia greacă, focul este un element clasic. În religia creștină, focul reprezintă un element al divinului. La chinezi, focul este o componentă a cosmosului. De foc sunt legate nume mitice precum pasărea Phoenix sau dragonul.

Focul a fost descoperit acum un milion de ani. În concepția chineză, focul simbolizează sudul, vara, inima și culoarea roșie. Chinezii cred în spiritul focului. Taoiștii intră în foc pentru a scăpa de condiționarea umană.

Focul în credința indiană

Corpul uman este format din cinci elemente, apă, aer, pământ, foc și spațiu. După terminarea unui ciclu, moartea, și trecerea într-o altă formă de reîncarnare, corpul trebuie să respecte echilibrul celor cinci elemente. Cadavrul este incinerat pentru a se transforma în cenușă care face uniunea dintre pământ, aer , foc și spațiu. Cenușa este aruncată în apă și astfel, echilibrul este complet.

Varanasi este un oraș așezat pe malul fluviului Gange. Este cel mai reprezentativ loc pentru arderea morților. Este un fel de Mecca pentru indieni care vin în pelerinaj cel puțin o dată pe an.

Arderea se realizează cu lemn de mango pentru că are o putere calorică mare. Pentru a preveni mirosul neplăcut, cadavrul este stropit cu santal. Pentru incinerare sunt folosite 350 kg de lemn. Din cauza sărăciei, un hindus trebuie să strângă economii o bună perioadă de timp, pentru a avea parte de acest ritual. În caz contrar, cadavrul este aruncat în Gange.

Focul lui Sumedru, tradiție păgână

În noaptea de dinaintea Sfântului Dumitru, apărătorul păstorilor, 25 spre 26 noiembrie, în zona de sud a României se aprind focuri pe dealuri. În foc se pune tulpina unui copac ca simbol al zeului care moare și renaște.

Acest ritual este ceremonialul nocturn de înnoire a timpului calendaristic. Sărbătoarea are o sorginte precreștină și este respectată de 2000 de ani.

Pentru că focul are un rol protector și purificator, prin el trec tinerii și copiii. Sumedru este zeul Panteonului românesc și este incinerat simbolic în noaptea Sfântului Dumitru.

foc FOCUL, DISTRUGERE, PURIFICARE ȘI CREAȚIE

Focul exercită o fascinație deosebită asupra noastră. El distruge și crează, este simbolul transformării. Focul încălzește trupurile, alungă întunericul și bucură sufletul. Pentru români, focul este magic. Însănătoșește fizicul și psihicul.

Focul are și rol de protecție. În noaptea Sfântului Andrei se aprind focuri pentru alungarea spiritelor rele. Cenușa este păstrată tot anul, fiind considerată protectoare de rele.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și